Çalışma Hayatı

Arkadaşlarının işten atılmasına sessiz kalmadılar!

İstanbul Çatalca’da bulunan Polenez fabrikasında çalışan 13 işçi, sendikalı oldukları gerekçesiyle işten atıldı. Fabrikada çalışmaya devam eden işçiler ise mesai arkadaşlarının uğradığı haksızlık karşısında sessiz kalmayarak iş bırakma eylemi gerçekleştirdi.

Abone Ol

Sevde NAMALAN/ÖZEL HABER- Sendikaya üye oldukları için işten atılan Polenez işçileri, fabrika önünde başlattıkları eyleme devam ediyor. İşçilerin yaşadığı haksızlık karşısında sessiz kalmayan mesai arkadaşları ise, işten atılan arkadaşlar için fabrikada eylem başlattı. 

Tekgıda-İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Yunus Durdu, sendika üyelikleri sebebiyle işten atılan 13 işçinin, yüz kızartıcı suç sebebiyle yani 46.kod ile işten atıldığını dile getirdi.

Yaşanan haksızlık karşısında üyelerini yalnız bırakmadıklarını ifade eden Durdu, “Fabrika çalışanları işten atılan mesai arkadaşlarını yalnız bırakmamak için fabrikada iş bırakma eylemi başlattı. Bizler de Tek Gıda İş Sendikası olarak haksızlığa uğrayan işçilerimizin yanındayız. Bizlere inanan ve güvenen işçileri yarı yolda bırakmadık, bırakmayacağız” dedi.

EYLEMDEKİ İŞÇİLERE ZAM VERİP GEÇTİ

İşveren tarafının eylemi baskılamak için çeşitli yollara başvurduğunu dile getiren Durdu, hafta sonu işçilere idari izin verildiğini ifade etti. İşçilerin büyük bir kararlılıkla mücadeleyi sürdürdüğünü belirten Durdu, işten atılan işçilerin işe geri iadesi yapılana kadar eyleme devam edeceklerini duyurdu. Durdu, “Fabrika CEO’su işçilerin derdini dinlemeden sadece zam verip geçti. İşçilerin derdi yalnızca bu değil. Haksızca işten atılan arkadaşlarının işe geri dönmesini istiyorlar” dedi.

KAMYONLARLA SET ÇEKİYORLAR

Fabrika bahçesinde eylem yapan işçiler ile işten atıldıkları için fabrika önünde eylem yapan işçiler arasına set çekmek için zaman zaman kamyonların getirildiğini ifade eden Durdu, “Şimdi fabrikanın her yerine kamera takmışlar ve tel örgü çektirmişler. Dışarıda eylem yapan işçilerle içeride eylem yapan işçilerin arasına adeta set çekiyorlar. Zaman zaman kamyonları çekerek set olarak kullanıyorlar. Sendikanın amacı bağcıyı dövmek değil. Bizler bu fabrikanın bacasının tütmesini istiyoruz. Buradan işverene çağrı yapıyoruz. Bir an önce masaya oturup, işçileri işe geri almalarını, işçilerin sendikal haklarına saygı duymalarını istiyoruz. Biz, her zaman diyalogdan yanayız” dedi.

ONLARI YALNIZ BIRAKMAK BİZE YAKIŞMAZDI

İşten atılan mesai arkadaşlarına destek olmak için fabrikada eylem başlatan Polenez işçisi, farbikada yaşanan baskıları anlattı. Özellikle kadın çalışanlara karşı mobbing uygulandığını dile getiren fabrika işçisi, "Çalışma arkadaşlarımızın işine son verilmesi bizleri derinden etkiledi. Onların dışarıdaki eylemine bizler de içerden destek veriyoruz. Onları yalnız bırakmak bizlere yakışmazdı. İki şey parayla alınmaz; onurlu duruş ve şeref. Biz bu bilinçteyiz. Yaşasın emeğin ve emekçinin gücü" diye konuştu.

Fabrika'da ciddi bir ücret eşitsizliği olduğunu da ifade eden fabrika işçisi, "20 yıllık emekçi kardeşim 18 bin TL maaş veriliyor. Çalışanların ücretlerindeki eşitsizlik oldukça fazla" dedi.