Çalışma Hayatı

Çalışacak işçi bulamayınca kendi çalışmaya başladı!

Hatay’da erkenci mandalina hasadına başlayan çiftçi Gökmen Ekiz, bahçesinde çalışacak işçi bulamayınca kendi çalışmaya başladı. Çiftçi Ekiz, günlük bin TL'ye çalışacak işçi bulamazken, artan işçi yevmiyelerinden de yakındı.

Abone Ol

Yaz sezonunun sona ermesiyle birlikte Hatay'da narenciye hasadı başladı. Hatay'ın Samandağ ilçesi Çanakoluk Mahallesi'nde bulunan 10 dönümlük arazisinde erkenci mandalina hasadına başlayan çiftçi Gökmen Ekiz, yevmiye ile çalışacak işçi bulamamaktan şikayetçi. Günlük yevmiyenin en az bin TL olduğunu söyleyen Ekiz, bunun yanı sıra işçilerin bu fiyatlara da çalışmaya gelmediğini belirtti. 

İŞÇİ KITLIĞINDA AMELE BULAMIYORUZ

İşçi bulamadığı için üretimin her aşamasında kendisinin yer aldığını kaydeden Gökmen Ekiz, ürünlerin hasadına ve satışına yetişmekte zorlandığını belirterek, ''10 dönüm olan arkamızdaki bahçemizde erkenci mandalina da hasat başladı. İşçi kıtlığında amele bulamıyoruz. Mecburen kendi hasadımızı kendimiz yapıyoruz. Tek başına yapmak zor oluyor. Yetiştirmek ve pazarlamak zor oluyor. Hasat çok zayıf gidiyor. Hasadın zayıf olmasında birinci etkeni dolu yağması oldu. Bir başka etkende işçinin olmamasından kaynaklanıyor. Geçen yıl verim olarak hava şartlarından dolayı ağaçlar daha yüklüydü. Geçen yıl ki ürünler 2 TL'den satılamadı. Bu yıl meyve az oldu. Mevsimsel olarak ağaçların çiçek açma dönemlerinde havalar çok sıcaktı ve çok etkin oldu. Verimi az oldu ama buna rağmen pazarlama sıkıntısı çekiyoruz'' dedi.

İŞÇİ YEVMİYESİ,TÜCCAR... BİZE BİR ŞEY KALMIYOR

Bin TL'nin altında çalışacak işçi bulamamaktan şikayet eden Ekiz, bir işçinin günlük topladığı üründen elde edilen kazancın yine işçinin kendi yevmiyesine gittiğini ifade ederek ''İşçiler çok yüksek bir ücret istiyorlar. Bugün bin liradan aşağı çalışacak işçi bulamıyorsun. İşçilerin toplayacağı en fazla 300-400 kilo olacak. Pazarlamaya geldiğin zaman topladığı 500-600 kilo zaten onun yevmiyesine gidiyor ve geri kalanları tüccara kalıyor. Bize bir şey kalmıyor. Tarladan tüccara kalsa 5-6 TL'den alacak ama çiftçiyi kurtaracak para 20 TL'den aşağı değildir. Marketlerde tam olarak aldığımız tanıdıklarımızdan aldığımız bilgilere göre 35- 40 TL'den satılıyor'' ifadelerini kullandı.