Eğitim

Çocuğu okula giden ailelere destek başvurusu nasıl yapılır?

Çocuğu okula giden ailelere destek başvurusu nasıl yapılır? Destek ödemesi ne kadar? Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmeti (SED) yardımına nereden başvurulur? İşte detaylar...

Abone Ol

Okulların açılmasına az bir zaman kala aileler çocuklarının okul alışverişini yapmaya başladı. Artan enflasyon sonucu oluşan hayat pahalılığı, velileri okul alışverişinde de oldukça zorluyor. Bu anlamda Aile ve Sosyal Hizmetleri Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmeti (SED) yardımı ödemeleri devam ediyor. Peki, 2024 SED yardımı başvuruları nasıl yapılır, destek ödemesi ne kadar?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, çocuğu okula giden ihtiyaç sahibi ailelere Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmeti (SED) yardımı yapacağını açıkladı. Bu anlamda çocukların okul ihtiyaçlarının karşılanması için velilere destek sunulacak. 

SED YARDIMI NEDİR?

SED yardımı, temel ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük çeken ailelere, kendi kendine yeterli olana kadar geçici ekonomik ve psiko-sosyal destek sağlayan bir sistemdir.

DESTEK ÖDEMELERİ NE KADAR?

Öğrenim ücreti için ihtiyacı olan çocuklu ailelere destek ödemesinin tutarları şu şekilde;

Okul öncesi çocuklara 4 bin 312 lira,

İlköğretime devam eden çocuklara 6 bin 468 lira,

Ortaöğretime devam eden çocuklara 6 bin 899 lira,

Ortaöğretim seviyesinde olup okula devam etmeyen çocuklara 4 bin 312 lira,

Yükseköğrenime devam eden gençlere 7 bin 761 lira,

Kuruluş bakımından ayrılan gençlere 3 bin 449 lira destek ödemesi yapılacak.

DESTEK BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

 Bir dilekçe ile Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne veya Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüklerine şahsen başvurulur.

- Ayrıca e devlet üzerinden de başvuru yapılabilmektedir. ”https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-ekonomik-destek-on-basvuru” üzerinden “Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmeti Ön Başvurusu” yapılabilmektedir.

- Başvuru sonrası, meslek elemanı (sosyal çalışmacı, psikolog, çocuk gelişimcisi, psikolojik danışmanlık ve rehberlik öğretmeni ve sosyolog) müracaatçı ile bir ön görüşme yapar.

- Durumunun sosyal ve ekonomik destek ile desteklenmesi uygun olduğu kanısına varıldığı takdirde müracaatçı için bir dosya açılır. Müracaatçı hakkında sosyal inceleme yapılır.

- Sosyal inceleme sonucunda sosyal ve ekonomik destek hizmeti ile çocuklarının ailesi yanında desteklenmesi uygun görülen verilmesine karar verilen kişilerin için gerekli işlemler başlatılır.