Araştırma-Rapor

Emekli aylıkları ve asgari ücretin iyileştirilmesine yönelik önerge Meclis'te

Emekli aylıkları ve asgari ücrete iyileştirme yapılması yönünde yazılı soru önergesi Meclis'te... İyi Partili Milletvekili, söz konusu önergeyi, Bakan Işıkhan'ın yanıtlaması üzerine TBMM Başkanlığı'na sundu.

Abone Ol

Bugün Türkiye'de çalışanların hemen hemen yarısı asgari ücret ile çalışmaktadır. Artan hayat pahalılığı karşısında geçimini zor sağlayan asgari ücret çalışanları, ücretlerinin iyileşitirilmesi noktasında yeni bir çalışmanın hayata geçirilmesini beklemekte.

Aynı durum, emekli aylığı ile geçinmeye çalışan milyonlarca emekli için de geçerli. En düşük asgari ücretin 12.500 olduğu yerde geçinmeye çalışan emekliler, ücretlerinin iyileştirilmesi için gözlerini hükümetten gelecek adımlara çeviriyor.

Söz konusu konuya ilişkin yazılı soru önergesi Meclis'te... İyi Parti Denzili Milletvekili Yasin Öztürk, emekli aylıkları ve asgari ücrette herhangi bir düzenleme yapılıp yapılmayacağına ilişkin hazırladığı 2 soru önergesini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Vedat Işıkhan tarafından yanıtlanması üzerine TBMM Başkanlığı'na sundu.

Öztürk, sorularını sıralamadan önce, emekli aylıklarının iyileştirilmesine yönelik hazırladığı soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:

"15 milyonu aşkın emekli Vatandaşımız, geçim sıkıntısı nedeniyle çok zor bir dönem yaşamaktadır. Çalışan ve iş arayan emeklilerimizin sayısı da her geçen gün artmaktadır. 2002 yılında emekli olduğu halde tekrar çalışanların toplam emekliler içindeki oranı %30 civarında iken, bu oran şu anda %60Tarı aşmış durumdadır. Yani emeklilerin yarısmdan fazlası tekrar çalışmaya ihtiyaç duymaktadır. Vatandaşlarımız; geçinebilmek ve ihtiyaçlarını karşılayabilmek için, faiz yüksekliğine rağmen borçlanma dışmda bir çare bulamamaktadır. Kamuoyu ile paylaşılan verilere göre; Açlık Sınırı: 19.044 TL, Yoksulluk Smırı: 65.874 TL. Veriler ortada... Sonuç; milyonlarca emekli Vatandaşımız açlık sınırının altında yaşamaya mahkûm edilmiştir."

Asgari ücret konusunda hazırladığı soru önergesinde ise şu ifadeleri kullandı:

"AÇLIK SINIRI: 19.044 TL YOKSULLUK SINIRI: '65.874 TL Açlık Sının” dört kişilik bir ailenin, sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için bir ayda gıda için yapması gereken asgari harcama tutarım tanımlamaktadır." 

ÖZTÜRK'ÜN EMEKLİ AYLIĞI VE ASGARİ ÜCRET İÇİN SORUDUĞU SORULAR

Açlık Sınırının altında yaşayan emekli Vatandaşlarımızın, emekli maaşlarında bir düzenleme/iyileştirme yapacak mısınız?

Açlık Snırının 19.044 TL, Yoksulluk Smırmın 65.874 TL olduğu Ülkemizde, asgari ücretin net 17.002 TL olmasını nasıl açıklıyorsunuz?

İnsanca yaşamak için asgari ücretin yeterli olduğunu düşünüyor musunuz?

Ülkemizi sürekli Avrupa Devletleri ile kıyaslarken; onların standartlanm göz önüne alıyor musunuz?

Asgari ücreti, insanca yaşayabilme seviyelerine getirmek gibi bir düşünceniz veya bir çalışmamz var mıdır?