Bir süredir ülkemizde yürürlükte olan Genel Sağlık Sigortası, kişilerin kendi adlarında prim ödemeleri sonucunda sağlık hizmetlerinden yararlanmalarını sağlamaktadır. Genel Sağlık Sigortası sistemine dahil olan kişiler, sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanabilmektelerdir.

Hali hazırda sigortalı bir işte çalışan kişilerin prim ödemeleri işverenleri tarafından gerçekleştirilmektedir. Çalışmayan kişiler ise uygulamaya dışarıdan dahil olarak prim ödemelerini kendileri üstlenmektelerdir. Bu sayede hem kişinin kendisi hem de bakmak ile sorumlu olduğu yakınları, sağlık hizmetlerinden yararlanabilmek adına ücret ödemek zorunda kalmamaktalardır. Ancak ihtiyaç sahibi olduklarını gelir testi sonucunda kanıtlayabilen kişiler ile bazı öğrenci grupları (lise ve dengi düzeyde olanlar için 20 yaşa kadar, yükseköğrenim düzeyinde olanlar için 25 yaşa kadar), Genel Sağlık Sigortası prim ödemelerinden muaf tutulmaktalardır. O kişilerin prim ödemeleri, devlet tarafından karşılanmaktadır.

Genel Sağlık Sigortası istisnai durumlar dışında ülkemizin tüm vatandaşlarını kapsamaktadır. Peki, Genel Sağlık Sigortası kişinin emekli olmasını takiben otomatik olarak iptal olur mu? İşte konuya dair tüm merak edilenler…

Emeklilik Gss 2

EMEKLİ OLMAK İSTEYEN KİŞİ GENEL SAĞLIK SİGORTASI’NI İPTAL ETTİRMELİ Mİ?

Genel Sağlık Sigortası kapsamında prim ödemesi gerçekleştiren kişilerin emekli olmaları halinde sistemden çıkabilmek için başvuruda bulunmaları gerekiyor. Aksi takdirde kişi sigortalı görünmeye devam edeceği için emeklilik talebi olumlu olarak değerlendirilmiyor.

EMEKLİ OLUNCA GENEL SAĞLIK SİGORTASI OTOMATİK OLARAK DURUR MU?

Birçok kişi emekli olmaları halinde Genel Sağlık Sigortası’nın sisteminden otomatik olarak çıktıklarını düşünür. Ancak bu, doğru bir düşünce değildir. Burada da tıpkı Bağ- KUR’da olduğu gibi kişinin kendi adına yatırdığı prim tutarlarını emeklilik öncesinde yatırmaması gerekiyor.

EMEKLİLİK İÇİN GENEL SAĞLIK SİGORTASI İPTAL BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Genel Sağlık Sigortası kapsamında prim ödemesi yapan ancak emeklilik sebebi ile sistemden çıkmak isteyen kişinin GSS iptali için bir dilekçe yazması ve ilgili dilekçeyi Sosyal Güvenlik Kurumu İl/ İlçe Merkezlerine teslim etmesi gerekiyor. Söz konusu dilekçe emeklilik başlangıç tarihinden 1 gün önce işleme alınıyor.

GENEL SAĞLIK SİGORTASI İNTERNET ÜZERİNDEN İPTAL EDİLEBİLİR Mİ?

Emeklilik sebebi ile Genel Sağlık Sigortası prim ödemelerini durdurmak isteyen kişilerin ilgili başvuruyu internet üzerinden yapıp yapamayacakları merak edilmektedir.

GSS prim ödemelerini emeklilik sebebi ile durdurmak isteyen kişilerin Sosyal Güvenlik Kurumu’na bizzat başvuru yapmaları gerekmektedir. Şu an için bu başvurunun internet ortamında yapılması mümkün değildir.

EMEKLİLİK HALİNDE GENEL SAĞLIK SİGORTASI PRİMLERİ ÖDENİR Mİ?

Emeklilik sebebi ile Genel Sağlık Sigortası’nın sisteminden çıkan birçok kişi, emekli maaşlarının bağlanmasını takiben yeniden sisteme dahil olmak zorunda olup olmadıklarını merak etmektedir.

Genel Sağlık Sigortası sisteminin temel amacı kişilerin sağlık hizmetlerinden ücretsiz bir şekilde yararlanmalarını sağlayabilmektedir. Bu kapsamda emekli vatandaşlar için zaten ücretsiz sağlık hizmeti söz konusu olduğu için emekli maaşları bağlanan kişilerin yeniden Genel Sağlık Sigortası sistemine dahil olmaları gerekmemektedir.

EMEKLİLERİN GENEL SAĞLIK SİGORTASI BORÇLARI SİLİNİR Mİ?

Yeni yılda memur ve emeklilere ne kadar zam yapılacak? Yeni yılda memur ve emeklilere ne kadar zam yapılacak?

Emekliliklerine az bir süre kalmış olan pek çok kişi, Genel Sağlık Sigortası borçlarının emekli maşalarının bağlanması halinde silinip silinmeyeceğini merak etmektedir.

Emeklilik hali, Genel Sağlık Sigortası kapsamında oluşmuş olan prim borçlarının silineceği anlamını taşımıyor. Yalnızca maaş başlangıç tarihi ile çakışan Genel Sağlık Sigortası tescili söz konusu ise devlet bu durumda emeklilerin borçlarını siliyor. Geriye kalan borçlar ise taksitler halinde veyahut da peşin olarak kişilerden tahsil ediliyor.