Milyonlarca çalışanın merak ettiği emeklilik konusunda araştırmalar sürüyor... 2024 yılı mı yoksa 2025 yılında mı emekli olunmasının daha avantajlı olduğu yönündeki sorulara yanıt aranırken, emeklilik aşaması ve mürracaatının nasıl olduğu da araştırılıyor.
Konuyla ilgili alanında birçok uzman, hangi yıllarda emekli olunması gerektiğine ilişkin çalışanları uyarmaya devam ediyor. Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, emekliliğe karar veren vatandaşların emeklilik aşamasında ve müracaatında nelere dikkat etmesi gerektiğine ilişkin bir dizi yayınladı. Bu anlamda ilk aşamada SSK-Bağ/Kur-Emekli Sandığı-Banka Sandığı seçeneklerinden hangisinden emekli olunacaksa sigortalılık süresi ve prim gününün tamamlandığının kontrol edilmesi gerektiğini söyledi.
Erdursun, ikinci olarak da prim günlerinde çakışma-başkasına ait gün-ay içinde 30 günden fazla gün olup olmadığı-yılda 360 günün üstünde prim varsa bu fazlalığın dikkate alınmayacağı ve buna göre silinmesi gereken günler tespit edilerek emeklilik için kendisinden istenen prim gününün tamamlanıp tamamlanmadığının tekrar kontrol edilmesi gerektiğini belirtti.
Erdursun, emekli olacak vatandaşların emeklilik için müracaat ederken nelere dikkat edilmesi gerektiğini şöyle sıraladı:
- Emeklilik için Ko:8 Emeklilik nedeniyle işveren tarafından işten çıkış işlemi gerçekleştirilir.
- Çıkış sonrası emeklilik müracaatı e-devlet siteminden-bizzat kuruma giderek ya da iadeli taahhütlü posta ile emeklilik formunun kuruma gönderilmesi ile yapılır.
- E-devlet üzerinden yapılacak ise, e-devlet sisteminin içinde ''Gelir-Aylık-Ödenek'' bölümüne girerek sağ üstte ''Yeni başvuru'' müracaat sistemine giriş yapılır.
- Burada 4A(SSK), 4B(Bağ-Kur), 4C(Emekli Sandığı) belirlenir
- Yaşlılık aylığı olarak belirlenir, telefon-Adres-mail bilgileri kontrol edilir, emekli Maaşı hangi bankadan alınacak ise belirlenir, al bölümünde banka şubesi belirlenir
- Bilgiler tekrar kontrol edilir, bilgilerde sorun yoksa başvuru yapılır. Tekrar aynı işletmede çalışmaya devam edilecek ise, işveren tarafından aynı gün ertesi güne SGDP ile işe giriş işlemi yapılır. Kullanılmayan yıllık izinlerin ücreti, kıdem tazminatı işveren tarafından ödenir.