Emekli

"Emekliler, 'ucuz işgücü' olarak görülüyor"

HAK EMEK-DER Başkanı Karataş, emeklilerin yaşadığı sorunlara ilişkin Emek Haber'e açıklamalarda bulundu. Karataş, vatandaşların emekli olmasına rağmen geçimini sağlamak için hala çalışmaya devam ettiğini belirterek, emeklilerin 'ucuz işgücü' olarak görülmesini eleştirdi.

Abone Ol

Sevde Namalan / Hak Emekliler Derneği Kurucu Üyesi ve Genel Başkanı Remzi Karataş, emeklilerin yaşadığı sorunları Emek Haber’e anlattı. Artan enflasyon ve hayat pahalılığı ile başa çıkmaya çalışan emeklinin, hala çalışmaya devam ettiğini vurgulayan HAK EMEK DER Başkanı Karataş, “Geçinmek için çalışmak zorunda kalan emekliler, ucuz işgücü olarak değerlendiriliyor ve bu durum kayıt dışı çalışmanın önünü açıyor ne yazık ki. Bu aslında insan onurunu hiçe sayan bir durumdur” diye konuştu. HAK-İŞ çatısı altında kurulan HAK EMEK DER, kısa bir sürede 2 bin 300 üyeyi bünyesine kattı.

‘SENDİKAL ÖRGÜTLENME AKTİF ÇALIŞANLA SINIRLANDIRILMAMALI’

Derneğin kuruluş amacından bahseden Karataş, şöyle konuştu:

“Aktif çalışma hayatını sonlandırmış, isteğine bağlı ya da gelir yetersizliği nedeni ile bir işte çalışmaya devam etmek zorunda kalan emeklilerimizin milli gelirden aldıkları payın azalması, bu kesimlerin başta yoksulluk ve hayat pahalılığı olmak üzere çeşitli sorunlarla yüzleşmesine, mücadele etmesine sebebiyet vermiştir. Biz sendikacılıktan gelen, yani hak aramayı kendimize temel hedef kabul etmiş insanlarız, yapılarız. 

Dolayısıyla bizlerin sahip olduğu toplu pazarlık mekanizmalarının örgütlenme ve hak arama açısından benzer diğer kuruluşlardan farklı bir yanı da bulunmaktadır. Ancak sendikal örgütlenme hakkının sadece aktif çalışma ilişkisi ile sınırlandırılması, bu ilişkinin dışında kalan ve emeğini hayatı boyunca çalışarak kazanmış ve sendikal hareketin içinde büyük katkılar sağlamış emekli emekçileri de üzmektedir.  

Bu açıdan bakıldığında aktif çalışma yaşamını tamamlayarak emeklilik sürecine ulaşan ya da bu süreçte de çalışmasına devam ederek deneyimlerini aktarmayı sürdüren emekçilerin örgütlülüğü, haklarının korunması, sorunlarının daha iyi anlaşılması ve kendilerine yönelik geliştirilecek politikaların etkinliği bakımından önemlidir.

İşte bizim için HAK-EMEK-DER’in kuruluş amacı tam da bu cümlelerde saklıdır. Çünkü bizler, milli gelirden alınan payın geliştirilmesi, yaşlı nüfusun insan onuruna yakışır bir hayat seviyesine ulaştırılması ile mümkün olacağı inancı ile harekete geçtik ve Derneğimizi kurduk. HAK EMEK-DER; hayata karşı onurluca tutunmak isteyen bir kesimi temsil amacıyla gerçek bir ihtiyaçtan doğmuştur.”

‘EMEKLİ UCUZ İŞÇİ OLARAK GÖRÜLÜYOR’

Emeklinin yaşadığı en büyük sorunlardan birinin emekli olmalarına rağmen geçimini sağlamak için yeniden çalışmaya başladıklarını belirten Karataş, “Özel sektör açısından da geçinmek için çalışmak zorunda kalan emekliler ucuz işgücü olarak değerlendiriliyor ve bu durum kayıtsız çalışmanın önünü açıyor ne yazık ki. Bu aslında insan onurunu hiçe sayan bir durumdur. Sosyal güvenlik rejiminde prim ve emekli aylığı dengesini koruyan ve emeklileri hayat pahalılığına mahkûm etmeyecek kapsamlı bir reform düzenlemesi tüm emeklilerin öncelikli beklentisidir” diye konuştu.

EMEKLİLERİN SADECE SEÇİM ZAMANINDA HATIRLANMASINDAN RAHATSIZIZ!

Emeklilik dönemi için ortaya çıkan ihtiyaçların bir lütuf olarak değil hak temelli mücadelenin bir sonucu olarak elde etmenin mücadelesi  içerisinde olduklarını kaydeden Karataş, “HAK-İŞ’imizin insani ve ahlaki değerlere dayalı mücadelesinin kapsamını emeklilerle daha da büyüteceğiz. Şunu da önemle söylemek isterim;  meselenin sadece siyasi bir popülizm içinde değerlendirilmesinden ve emeklinin sadece seçim zamanlarında hatırlanan ve sonrasında unutulan bir kesim olarak nitelendirilmesinden de rahatsızız” dedi.

Emeklinin geleceğine ilişkin de açıklamalarda bulunan Karataş, sözlerine şöyle devam etti:

“Biz, sadece bugünün emeklileri için değil, geleceğin emeklileri için de mücadele ediyoruz. Bugün atacağımız adımlar, geleceğimizi belirleyecektir. Onun için bugün mutlaka Türkiye gerçeklerinden de kopmadan doğru adımlar atmak zorundayız. Onun için de tüm emeklilerimizi ve çalışanlarımızı bu mücadeleye davet ediyoruz. Bugünün çalışanı yarının emeklisi demektir. Bugün emeklilik sistemini doğru analiz eder, doğru sonuçlar alabilirsek, doğru biçimde kurgular ve yarınlarımızı da insanca yaşayabilir şartlarda hazırlayabiliriz. Emeklilerimiz hayat boyu verdikleri emeğin karşılığını, ilerleyen hayatlarında da mutlaka almalıdırlar.”

'ÖRGÜTLÜ GÜÇ OLMAYA İHTİYACIMIZ VAR'

“Bunu başarmak için de mutlaka örgütlü güç olmaya ihtiyacımız var. HAK EMEK-DER olarak zaten bizim kuruluş amacımız budur. Bunun içindir ki biz, HAK EMEK-DER olarak öncelikli olarak istihdamın çoğaltılmasından yanayız. Tüm platformlarda bunu dile getiriyoruz. Hep birlikte geleceğimizle ilgili planlama yapmak istiyor isek, mutlaka ve mutlaka istihdamın çoğaltılması gerekmektedir. Sistemin yürütülmesi için mutlak zorunluluktur.”

Karataş, “HAK-EMEK DER olarak başta hayat pahalılığı ve emeklilik dönemi destekleri olmak üzere, üyelerimizi ilgilendiren her alanda bilimsel ve teknik çalışmalar yaparak karar vericileri etkileme gayreti içinde olacağız” dedi.