Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı sahte sigortalılık için yılladır mücadele ediyor. Bazı dönemlerde ise denetimler daha da sıklaşmaktadır.

SGK'nın sahte sigortalılık için uzun yıllardır emeklilik iptalleri yaptığı basına yansımaktadır.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) hakkında çıkarılan düzenleme sonrasında milyonlarca kişi emekli oldu. Bazı sigortalılar da EYT kapsamında emekli olabilmek için farklı yollara başvurdular. İşte bu durum SGK'nın harekete geçmesine yol açtı. 

SGK tarafından yapılan denetimlerde sigortalı olmadığı halde kendisini sigortalı gösteren, hiç işe gitmediği halde sigortalı olarak gösterilen, sahte işyerlerinde sigortalı gösterilenler gibi bir çok usulsüzlük yapıldığı tespit edildi. Sonucunda da emeklilik iptalleri gündeme geldi.

Emekliliği iptal edilenler aldıkları emekli maaşlarını faiziyle birlikte ödemek zorunda kalıyorlar. Üstü üstlük bir de adli yönden cezai yaptırıma maruz kalıyorlar.

Mevzuat gereğince isteğe bağlı sigortalılık mümkünken bu yönteme başvurma yerine sahte iş yerlerinde sigortalı olma tercih ediliyor. Bunun sebebi ise isteğe bağlı sigortalı olanlar 4/b’li yani Bağ-Kur sigortalısı oluyor. Ne olacak varsın olsun denilebilir.

Ancak işler öyle değil. Bağ-Kur sigortalısı olanlar 9000 gün prim ödemek zorunda kalıyorlar. Bunu bilen uyanıklar sigortalı olmak isteyenleri sahte iş yerlerinde sigortalı göstererek ya da hiç işe gitmediği halde gitmiş gibi göstererek sigortalı yapıyorlar.

Muhalefet şimdi de kademeli emekliliği gündeme getiriyor Muhalefet şimdi de kademeli emekliliği gündeme getiriyor

Bu riske giren sigortalılarda emeklilik iptalleri ile karşı karşıya kalıyorlar. Siz siz olun yanlış yollara başvurarak geleceğinizi mahvetmeyin ve paranızı boşa savurmayın. Hiç beklenmedik bir zamanda bu durum ortaya çıkacaktır. Siz ise usulsüzlüğün ne zaman ortaya çıkacağını bilemezsiniz.