Emekli

Emeklilere kötü haber! 50 bin kişinin maaşı kesildi

Milyonlarca emekli Kurban Bayramı vesilesi ile ikramiye ödemelerinden yararlanırken 50 bin kişinin maaşının kesildiği bildirildi.

Abone Ol

Emeklilik için Sosyal Güvenlik Kurumu’nun belirlemiş olduğu yaş, sigortalılık süresi ve prim şartlarının sağlanması gerekmektedir. Hizmet dökümleri özelinde bu şartları sağlayan herkes, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan kendileri için hesaplanmış olan maaş ödemelerinden yararlanabilmektedir.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun belirlemiş olduğu emeklilik şartlarını sağlayarak maaşları bağlanan emekliler, Kurban Bayramı arifesinde buruk da olsa bir sevinç yaşadı. Maaşlarında artış bekleyen ancak mevcut koşullar çerçevesinde zam hayalleri temmuz dönemine kalan emeklilere, Kurban Bayramı’ndan önceki hafta 3 bin TL’lik ikramiye ödemesini ceplerine koydu.

Emekliler şu günlerde temmuz ayında hangi oranda maaş artışı alacaklarını düşünürlerken Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan dikkat çeken bir açıklama geldi. On binlerce emekliyi kahreden o açıklamada, bazı kişilerin maaş ödemelerinin resmen kesilmiş olduğu bilgisine yer verildi.

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU’NDAN ‘USULSÜZLÜK’ AÇIKLAMASI

Son dönemlerde maaş ödemelerinin kesildiğini fark ederek Sosyal Güvenlik Kurumu’na yönelik şikayet oluşturan emeklilere kamu kurumundan resmi bir bilgilendirme geldi.

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan açıklamaya göre emeklilik hakkı elde eden kişilerin dosyaları müfettişler tarafından incelemeye alındı. Yapılan incelemeler neticesinde 2023 yılında 50 binden fazla emeklinin maaşı kesildi ve o kişiler hakkında da ‘usulsüz’ sebebi ile yasal işlem başlatıldı.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun usulsüz kavramından kastı, kişinin çalışmıyorken kendisini çalışıyor gibi göstermesini işaret etmektedir. Kamu kurumu bu tip bir durum dahilinde emekliliği hak etmiş olduğunu belirlediği kişiler hakkında hiç vakit kaybetmeden yasal süreci başlatıyor.

500 BİN TL’LİK CEZA

Sahte sigortalıların belirlenmesi halinde ilk olarak o kişilerin emekli maaşları kesiliyor. Sonrasında ise kişinin o güne kadar Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan almış olduğu tüm ödemelerin iadesi talep ediliyor.

Sahte sigortalıların geri ödeyecekleri tutarlar kişiden kişiye değişiyor. Senelerce bu çerçevede emekli maaşı alan kişilerden 500 bin TL’ye kadar iade talep edilebiliyor. Geri ödemeyi 30 günlük süre zarfında yapmayan kişiler hakkında yasal süreç başlatılıyor ve ardından da söz konusu borç miktarı icra yolu ile tahsil ediliyor.