Gündem

Emeklilere neden sendikal örgütlenme hakkı verilmiyor? Hak Emek-Der'den çağrı!

Hak Emekliler Derneği (HAK EMEK-DER) Genel Başkanı Bayram Altun, emeklilere sendikal örgütlenme hakkının verilmesini istedi.

Abone Ol

Hak Emekliler Derneği (HAK EMEK-DER) Genel Başkanı Bayram Altun, emeklilere sendikal örgütlenme hakkının verilmesini istedi. 

Uluslararası hukukta kabul edilen normlara göre Emeklilerin Sendikal Haklarına ilişkin kısıtlamalara imkan vermediğine dikkat çeken Altun, İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi’nin 11. Maddesine işaret ederek, şunları kaydetti: “Herkes barışçı amaçlarla toplantılar yapmak, dernek kurmak, ayrıca çıkarlarını korumak için başkalarıyla birlikte sendikalar kurmak ve bunlara katılmak haklarına sahiptir.” düzenlemesi, bu hakkı açıkça tanımlamaktadır.

İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin madde 23. Maddesinde, 87 sayılı ILO Sözleşmesinin 2. Maddesinde ve Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklara ilişkin Uluslararası Sözleşmenin 8. Maddesinde de bu hakkın düzenlendiği görülmektedir.

Sayılan düzenlemelerde “bu hakkın kullanılması ulusal güvenliği veya kamu düzenini veya başkalarının hak ve özgürlüklerini korumak için demokratik bir toplumda gerekli olan ve hukuken öngörülen sınırlamalardan başka sınırlara tabi tutulamaz.” İfadesi ile emekliler için istisnai bir kısıtlama oluşturulamayacağı da hüküm altına alınmıştır"