Çalışma Hayatı

Fabrika işçisi: Eskiden eve et alabiliyordum

Selçuk İplik’te çalışan bir işçi, aldıkları ücretle geçinememelerinin yanı sıra artan vergi yüklerinden de şikayetçi... Evrensel Gazetesi'ne konuşan bir işçi, 'Eskiden eve et alabiliyordum' diye isyan etti.

Abone Ol

Merinos ve Selçuk İplik’te çalışan işçiler, yoğun iş temposu karşısında aldıkları ücretlerle geçinememekten şikayetçi...  Fabrikalardaki ağır çalışma koşullarının yanı sıra patronlarından daha fazla vergi ödemek zorunda kalan fabrika işçileri Evrensel Gazetesi'ne konuştu. 

12 yıldır Selçuk İplik'te çalışan bir işçi, sıkça işten atılmaların yaşandığını bu sebeple de iş yükünün arttığını söyledi. Şu anda5 makineye bakmak zorunda kaldığını ifade eden İplik, banka borçlarının her geçen gün arttığını belirterek, “Eskiden bankalar iflas ederdi şimdi bizim gibiler sayesinde para içinde yüzüyorlar. Ben 3 çocuk okutuyorum bu maaşla nasıl geçineyim?​” dedi.

İşe ilk başladığında patronunun 5 fabrikası olduğunu belirten işçi “Devletten aldığı teşviklerle devletten aldığı arsalara koca fabrikalar dikti. Bunların hepsini bizim sırtımızdan yaptı. Bizim gibiler de ay sonunu dahi getiremez oldu. Millet işten çıkma derdinde. Her yer aynı. Bizim yapmamız gereken ses çıkarmak” diyerek işçilerin birliğinin önemine vurgu yaptı.

ESKİDEN EVE ET ALABİLİYORDUM

Yaşadıkları diğer büyük sıkıntılardan birinin de vergi dilimi olduğunu hatırlatan işçi, “Eskiden eve et alabiliyordum, şimdi aklıma bile gelmiyor. Misafir gelirse belki alıyoruz. Bir market çeki verdiler, onunla da birkaç parça bir şey alabiliyoruz. Sanıyorlar ki tek derdimiz yemek ve kira. Başka hiçbir ihtiyacımız yok mu?” diyerek üç ayda bir hesaplarına yatan ikramiyenin vergi dilimi nedeniyle yarı yarıya düştüğünü ifade etti.

İşçi, patronun sürekli olarak “İşçi alımı yapacağız, yükünüz hafifleyecek” dediğini aktararak, ağırlaşan çalışma koşulları nedeniyle kimsenin Merinos’a gelmek istemediğini belirtti. Başpınar’da yalnızca Merinos’ta değil, diğer fabrikalarda da benzer sorunların yaşandığını vurgulayan işçi, “Tüm işçiler aynı konulardan şikayetçi. Biz robot değiliz, insanız. Eğer işçiler bir araya gelip ayaklanırsa, istediklerini gerçekleştirebilirler” diyerek, işçilerin korkmadan birlikte mücadele etmesi gerektiğine dikkat çekti.