Genel Maden-İş Sendikası

Genel Maden İş Başkanı Yeşil: Gerekirse sokağa da çıkacağız

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından gündeme getirilen KİT Reformu çalışmasına yönelik, "Gerekirse eylem de yapacağız, gerekirse sokağa da çıkacağız" dedi.

Abone Ol

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genişletilmiş Başkanlar Kurulu, Genel Başkan Hakan Yeşil başkanlığında Sendika Genel Merkezi’nde toplandı.

Yeşil, Sendika Genel Merkezi'nde düzenlenen Genişletilmiş Başkanlar Kurul toplantısında, Hazine ve Maaliye bakanlığı tarafından gündeme getirilen KİT reformuyla ilgili açıklamalarda bulundu. KİT Reformu çalışmasına yönelik kendisine yöneltilen “Eylem yapacak mısınız?” sorusunu yanıtlayan Yeşil, “Gerekirse eylem de yapacağız, gerekirse sokağa da çıkacağız. Bu başkanlar kurulunun amaçlarından biri de önümüzdeki günlerde gerekirse eylem yapma, gerekirse sokağa çıkma kararı almak" dedi.

KURUL SONRASI SONUÇ BİLDİRİSİ

Kurul sonrası sonuç bildirisi yayınlayan GMİS,  Bakanlık tarafından gündeme getirilen KİT Reform çalışmasıyla KİT’lerin özelleştirilmesinin ve kapatılmasının önünün açılmış olacağını belirtti. 

Taslağa göre; KİT’lerde tüm kontrol ve yönetim doğrudan Hazine ve Maliye Bakanlığı’na geçeceği belirtilen sonuç bildirisinde şu ifadelere yer verildi:

"Ülkemizin vazgeçilemez stratejik kuruluşları, finansal temele dayalı kârlılık esası ve piyasa şartlarına göre yönetim anlayışının hakim olacağı birer ticari şirkete dönüştürülecek, bu durumda piyasa şartları ve kârlılık göz önüne alınacak, tamamen veya parça parça KİT’lerin özelleştirilmesinin, kârlılığı düşükse kapatılmasının önü açılmış olacaktır. Başkanlar Kurulumuz; Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun ticari bir şirkete dönüştürülmesine, özelleştirilmesine veya kapatılmasına yol açacak tüm girişimlere karşı sonuna kadar mücadele etme kararı almıştır. Başkanlar Kurulumuz; Ülkemizin vazgeçilemez nitelikteki kurumlarına, işyerlerimize, işimize ve aşımıza daha güçlü bir şekilde sahip çıkma kararlılığındadır."

- TTK ve Maden Tetkik Arama Kurumu (MTA) işçilerimizin kazanımlarının Kamu Tasarruf Tedbirleri kapsamında kısıtlanmaması için gerekli tedbirleri alacaktır. 

-TTK ve MTA’da iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri ve yatırımlarının maliyet olarak görülmemesi gerektiğine dikkat çekmekte, iş sağlığı ve güvenliği konusuna yüksek hassasiyet gösterilmesi konusunda çağrıda bulunmaktadır. 

-TTK’da işbaşı yapan ve deneme süreleri devam eden yeni maden işçilerinin işlerine ve işyerlerine uyumları, iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerini eksiksiz almaları ve sonrasında üretime katkı vermeleri için çaba harcamakta, yeni işçilerin eğitimlerine ve işyerlerine uyum sağlamalarına katkıda bulunmaktadır.

-Yerli ve milli kaynaklarımızı ülkemiz ekonomisine kazandıran ülkemizin stratejik kurumları olan TTK ve MTA’nın ülkemiz ekonomisine daha yüksek katkıda bulunabilmesi için çalışmalarına devam edecek, sahip olduğumuz 176 yıllık üretim kültürünün yansıması olan 78 yıllık mücadele tarihimizde olduğu gibi her şart altında, omuz omuza, birlik ve beraberlik içinde halkımızın geleceğine, ülkemizin ekonomisine, kurumlarımıza, işimize, aşımıza ve işyerimize sahip çıkacak, haklı ve meşru taleplerimiz için mücadeleyi kararlılıkla sürdürecektir.