GENEL MADEN İŞ ÜYE SAYISI KAÇ?
Genel Maden İş Sendikası'nın üye sayısı bakanlığın son verilerine göre 8 bin 100 oldu. Genel maden iş hangi fabrikalarda, hangi maden ocaklarında örgütlü, mess, tis zam oranı nedir, yetkisi nerede bulunuyor. kime yakın, Türk İş Konfederasyonu'nu bağlı bir sendika
GENEL BAŞKANI KİMDİR
GENEL BAŞKAN HAKAN YEŞİL
17 Ocak 1979 Çaycuma doğumludur. İlk, orta ve lise eğitimini Çaycuma’da tamamladı. Sivil toplum örgütlerinde yöneticilik yaptı. Amatör futbol oynadı, faal futbol hakemliği yaptı. Evli ve 2 çocuk babasıdır. 2009 yılında Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) işbaşı yaptı. 2012 yılından sonra Karadon Müessesesi Gelik İşletmesi’nden Amelebirliği Yönetim Kurulu üyeliği görevinde bulundu. 23-24 Mart 2019 tarihlerinde yapılan 11. Olağan Genel Kurul’da Genel Başkanlık görevine seçildi. 4 Şubat 2023 tarihinde yapılan 12. Olağan Genel Kurulda yeniden Genel Başkanlık görevine seçildi.
GENEL MADEN İŞ SENDİKASI TARİHİ NEDİR, NE ZAMAN KURULDU?
Genel Maden İşçileri Sendikası’nın (GMİS) ilk genel kurulu 17 Kasım 1946 tarihinde 99 üye ile toplanır ve “Ereğli Kömür Havzası Maden İşçileri Derneği” adı ile kurulur. 11 Kurucudan 5’i baş madenci, 3’ü ustabaşı, 2’si şef, 1’i de müfettiştir. Başkanlığa Memduh Süer seçilir.
9 Nisan 1947 tarihinde Ereğli Kömür Havzası Maden İşçileri Derneği Genel Kurulu 150 delegeyle toplanır. Yeni yasa gereği tüzük değişikliği yapılır ve Derneğin adı “Ereğli Kömür Havzası Maden İşçileri Sendikası” adını alır. Kongreye Türkiye’nin ilk Çalışma Bakanı olan Prof. Sadi Irmak da katılır. Başkanlığa Mustafa Koçer seçilir.
Sendika Türkiye’nin en büyük işyeri sendikasıdır.
“İşçi Sendikası” gazetesinin ilk sayısı 15 Ekim 1947 tarihinde çıkartılır.
İşçiler özellikle münavebeli işçiler sendikaya üye olmamakta diretir. Sanayi Bakanlığı ile temasa geçilerek Sümerbank’tan maliyet fiyatı üzerinden basma ve kaput bezi satın alınarak aynı fiyat üzerinden işçilere satılır. Bundan sonra işçiler sendikaya üye olmaya başlarlar. Bir yıl içinde üye sayısı 19 bine yükselir.
20 Kasım 1950 tarihinde yapılan kongrede Mustafa Erol, Başkanlığa seçilir. 1950 yılında DP’nin 7. Ayında siyasal çekişmeler Sendika’ya yansır, 1954 yılında DP’den milletvekili seçilecek olan Necati Diken Sendika Başkanlığına seçilir.