Çalışma Hayatı

İş kazalarının yüzde 98'i önlenebilir!

Türkiye'de 2023 yılında gerçekleşen iş kazalarında 1.932 işçi yaşamını yitirdi. TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şubesi, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği panelinde, Türkiye'de meydana gelen iş kazalarının yüzde 98'inin önlenebilir olduğunu dile getirdi.

Abone Ol

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şubesi, "İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği, Güncel Sorunları" konulu bir panel düzenledi. Panelde Prof. Dr. Beyza Üstün ve DİSK Yapı İş Sendikası Başkanı Özgür Karabulut konuşmacı, Doç. Dr. Ali İhsan Ökten moderatör olarak yer aldı. Etkinlik, Doç. Dr. Ali İhsan Ökten'in "Gökyüzünde Çalışanlar" isimli fotoğraf sergisinden bir slayt gösterisi ile başladı. Sunum, inşaat işçilerinin tehlikeli ve zor koşullar altında çalışmalarını gözler önüne serdi.

İŞ KAZASI DEĞİL İŞ CİNAYETİ

Hıdır Çak, ülkemizde çalışma alanlarında hayatını kaybeden işçilere ilişkin çarpıcı rakamları belirterek konuşmasına başladı. 2023 yılında 1.932 işçinin iş kazalarında hayatını kaybettiğini, bunların 54'ünün çocuk, 106'sının göçmen, 41'inin ise kadın olduğunu vurguladı. 2024 yılında da Ekim ayına kadar 9 ayda en az 1.371 işçinin yaşamını yitirdiğini söyledi. İş kazalarının yüzde 98'inin önlenebilir olduğunu ancak her gün ortalama 5 işçinin kaybedildiğini belirterek, "Bu nedenle bunlara iş kazası değil, iş cinayeti diyoruz" dedi.

İŞÇİLER, PATRONUN İNSAFINA BIRAKILDI

DİSK Dev Yapı-İş Sendikası Genel Başkanı Özgür Karabulut, 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun uygulanmamasını eleştirdi ve bu kanunun işçileri korumaktan çok patronları yasal sorumluluktan kurtarmaya yönelik olduğunu söyledi. Yasanın kağıt üzerinde kaldığını ifade eden Karabulut, bugün işçileri koruması gereken yasaların patronların işlerini kolaylaştırmak ve onları sorumluluktan kurtarmak için kullanıldığını belirtti. İşçilerin patronların insafına bırakıldığını ve önlenebilir kazalarda işçilerin yaşamlarını yitirdiğini vurguladı.

"İşçiler eğitimsiz olduğu için önlemleri almıyorlar, baret takmıyorlar" gibi eleştirilerin yanıltıcı olduğunu ifade eden Karabulut, "Eğer bir proje baştan doğru planlanır ve maliyet ayrılırsa, işçiler güvenli bir şekilde çalışabilir. Örneğin, bir iskelede gerekli güvenlik önlemleri alınırsa, intihar etmek isteseniz bile edemezsiniz. Ancak bu önlemler, maliyet olarak görüldüğü için alınmıyor" şeklinde konuştu.