Emeklilik

Kademeli emeklilik ne zaman çıkacak?

Destek primleri emekli aylığını artırır mı? Kademeli emeklilik ne zaman çıkacak? Emeklilik için prim ödemesi kaç gün olmalı? Merak edilen soruların yanıtı haberimizde...

Abone Ol

Emeklilik için gün sayan vatandaşların akıllarına takılan pek çok soru bulunmakta... Emekli olduktan sonra çalışmaya başlayan birinin aldığı primler maaşa katkı sağlar mı? Kademeli emeklilik sistemi ne zaman hayata geçirilecek? Posta gazetesinde Ekrem Sarısu'nun "5 yıllık zamanaşımı süresi içinde dava açmanız gerekiyordu" başlıklı yazısında şu sorular yer aldı:

SORU: İki sorum olacak. 1) 1974 doğumluyum. SSK girişim 1996’dır. İki çocuk borçlanmasını yaptım, 3800 gün primim var. 3600’den emekli olabilir miyim? 2) Bundan 6 yıl önce bir işyerinde 5 yıl sigortasız çalıştım. İşyerine dava açsam hakkımı alabilir miyim? 

CEVAP: 1) Yaş haddinden emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ve 58 yaş şartlarına tabisiniz. Priminiz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de, 2032’de 58 yaşı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. 2) Sigortasız çalıştığınız işyerinden ayrıldıktan sonra 5 yıllık zamanaşımı süresi içinde hizmet tespit davası açmadığınızdan hakkınız zamanaşımına uğramış. Bugün davayla da sonuç alamazsınız.

SORU: Şubat 2023 yılında 5196 prim günüyle emekli oldum. Yeni zam oranıyla kök maaşım 8 bin 400 TL civarında. En düşük emekli maaşı alıyorum. 4 aydır yeniden sigortalı olarak çalışmaya başladım. Emeklilikten sonra ödeyeceğim primler ileride maaşıma bir katkı sağlar mı? 

CEVAP: Emekli olduktan sonra muhtemelen emekli aylığınız kesilmeden sosyal güvenlik destek primine tabi olarak çalışmaktasınız. Sosyal Güvenlik Destek Primi’nin iş kazası geçirmeniz veya meslek hastalığına yakalanmanız halinde, kısa vadeli sigorta kollarından yapılacak yardımlardan yararlanmanız dışında hiçbir faydası yoktur. Emekli aylığınızı artırmaz. İadeye de konu edilmez. Yani geri ödenmez.

SORU: 1974 doğumluyum. SSK giriş tarihim 2004 olup aralıksız prim ödedim ve 7066 gün primim oldu. Ne zaman emekli olabilirim? Kademeli emeklilik ne zaman çıkacak? 

CEVAP: Emekli olmak için; 7000 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabisiniz. Priminiz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de, 2032’de 58 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirisiniz. Bugün için gündemde kademeli emeklilik yok. Belki yeni yasama döneminde gündeme gelebilir. Şayet çıkarsa burada kapsamlı açıklamalar yaparız.

SORU: Sigorta giriş tarihim 1 Kasım 1989 olup 4065 gün prim ödemem var. Acaba nasıl emekli olabilirim? 

CEVAP: Doğum ve askerlik tarihiniz hakkında bilgi vermemişsiniz. İki şekilde emekli olabilirsiniz. 1) 25 yıl sigortalılık süresi, 5450 gün prim ödeme ve 51 yaş şartlarına tabi olarak. EYT kapsamında olduğunuzdan emekli olurken yaş aranmayacağından, 1385 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 5450 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. 2) 3600 günden fazla priminiz olduğundan, 60 yaşınızı dolduruyorsanız hemen, doldurmuyorsanız bundan sonra prim ödemeseniz de, 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olmanız da mümkün (15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabi olarak).