Memur Haberleri

Kamu Denetçiliği Kurumundan Diyanet İşleri Başkanlığına adil olun kararı

Kamu Denetçiliği Kurumu tarafından Diyanet İşleri Başkanlığında uygulanan bir sınav hakkında verilen karar üzerinde ciddi ciddi düşünmeyi gerektirmektedir.

Abone Ol

Daha önce Diyanet İşleri Başkanlığında yapılan yanlışları gündeme getirmiştik. Ancak yapılan yanlışlar hiçbir değişiklik olmadan aynen yapılmaya devam edilmiştir. Biz de Diyanet İşleri Başkanlığını eleştirirken kırk kere düşünerek hareket etmeye çalışıyoruz. Çünkü DİB diğer kurumlar gibi olmadığı için yıpranması da çok arzu ettiğimiz bir durum değildir.

Ancak haklı eleştirilerin de yankı bulmasını bekliyoruz ama nafile. Anlayacağınız İmamlar bildiğini okuyor.

Şimdi de bir İmam Hatip’e yapılan haksızlığa değineceğiz. İmam Hatip kendisine yapılan haksızlığın giderilmesi için Kamu Denetçiliği Kurumuna müracaat etmiştir. KDK tarafından verilen kararı ve süreci aşağıda açıklayacağız.

Kamu Denetçiliği Kurumu Antalya Konyaaltı İlçe Müftülüğüne bağlı Çankırı İmam Hatip Lisesinde imam olarak görev yapan bir memurun;

1-  13/04/2019 tarihinde Diyanet İşleri Başkanlığı Yurtdışında Görevlendirilecek Din Görevlisi sınavını 79,66102 puan ile kazanarak sözlü sınava girme hakkı kazandığını,

2- 4/02/2020 tarihinde yapılan sözlü sınavda da başarılı olduğunu,

3- Diyanet İşleri Başkanlığınca Yabancı Dil Belgesine sahip olma şartı istenildiği için 11/01/2021 - 20/03/2021 tarihleri arasında almış olduğu eğitim ile A1 seviyesi kurs programını tamamladığını,

4- 15/12/2021 tarihinde Diyanet İşleri Başkanlığı Dış İlişkiler Müdürlüğü tarafından aranarak göreve hazır olup olmadığı sorulduğunda hazır olduğunu söylediğini,

5- 17/12/2021 tarihinde girmiş olduğu sınav ile ilgili olarak yaptığı başvuruyu sistem üzerinden yaptığını, hafızlık belgesine sahip olanlar kategorisinden 1 ile 2 yıla kadar Avrupa Ülkeleri ve ABD Avustralya ve Kanada’yı tercih etmesine rağmen 1 aylığına Almanya’ya görevlendirmesinin yapıldığını belirterek tercih ettiği sürelere göre görevlendirmesinin yapılmasını,

talep etmektedir.

KDK İdarenin sunmuş olduğu cevapla birlikte yapmış olduğu değerlendirmede Diyanet İşleri Başkanlığına adeta ders veren bir karara imza atmıştır.

Kararda;

Başvuran, yurt dışı görevlendirmede A1seviyesinde dil puanına sahip olduğunu ve yazılı, sözlü sınavlardan başarılı olarak sistem üzerinden 1-2 yıl yurt dışı görevlendirmesini seçmesine rağmen 1 aylığına görevlendirme yapıldığını belirterek seçtiği süreye göre görevlendirmesinin yapılmasını talep etmektedir.

Dosya kapsamındaki belgelerden, idarenin vermiş olduğu ilanda Avrupa Ülkeleri ABD, Avusturalya, Kanada ülkelerine görevlendirmede hafızlık belgesine sahip olan din görevlilerine 75 kişilik kontenjan ayrıldığı, mesleki bilgi seviye tespit sınavına girmiş olmak ve YDS’den 45 ya da belirlenen dil sınavlarından A1 ya da A2 düzeyinde dil puanına sahip olma şartları getirilmiştir. Nihai başarı sıralamasının Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Sınavı (MBSTS) puanı ile Mesleki Yeterlilik Sözlü Sınav puanının aritmetik ortalamasına göre en yüksek puandan başlanılarak yapılacağı belirtilmiştir.

İmam Hatip sınavda 48 kişiyi geride bırakmış

İdare tarafından gönderilen 1-2 yıl süreli görevlendirilenlerin listesinde toplamda 52 kişinin görevlendirildiği, kazananlardan ilk üç kişinin puanının sırayla 80,80,75 olduğu, dördüncü kişinin puanının ise 73 olduğu, on ikinci kişiden itibaren de 70 puan olarak devam ettiği görülmüştür. Başvuranın yazılı sınavdan 79,66102, sözlü sınavdan da 70 aldığı idare tarafından belirtilmiştir. İki sınavın aritmetik ortalaması alındığında başvuranın başarı puanının 74,83051olduğu tespit edilmiştir. İlanda belirtildiği gibi başarı sıralamasının puan durumuna göre yapılacağı kuralı göz önünde bulundurulduğunda başvuranın sıralamasının üçüncü kişiden hemen sonra yer aldığı dolayısıyla diğer 48 kişiyi geride bıraktığı görülmüştür.

Hukuki belirlilik ilkesi, idarenin konulmuş olan kurallara uygun davranması gerekliliği ve kişilerin muhatap olacağı idari işlemden haberdar olmasıdır. Bu durumda hem idari işlemlerde öngörülebilirlik hem de istikrar ve aynı zamanda idarenin güvenirliği de sağlanmış olacaktır.

Devlet Memurları Kanunun ilgili maddesinde de liyakat ilkesi gereği belli bir görevi verme, yükselme için devlet memurlarında başarının esas alınması gerektiği bu şekilde güvenliğin sağlanmasının amaçlandığı belirtilmiştir.

DİB takdir hakkını amacına uygun kullanmamış

İdarenin takdir yetkisinin kullanımı da kamu yararı ve hizmet gerekleri esas alınmak suretiyle işlem tesisini amaçlar. Aynı şekilde idari işlemlerin unsurlarından biri olan amaç unsuru da kamu yararını amacını taşır. Bu amaç olmaksızın yapılan idari işlemler amaç unsuruna aykırılık ve neticede iptal edilebilirlik yaptırımına tabidir. Ancak idare cevabında bu konuda hiçbir açıklama yapmamış sadece takdir yetkisine dayanarak görevlendirme yaptığını belirtmiştir.

Yukarıdan beri anlatılan hususlar dahilinde; Başvuranın başarı sırasının diğer kazanan adaylardan daha fazla olduğu, bu kapsamda hukuki belirlilik, liyakat ilkesi gereği 1-2 yıllık yurt dışı görevlendirmesi yapılması gerektiği, başvuran hakkında yapılan bir aylık görevlendirmenin amaç unsuru bakımından aykırılık oluşturduğu değerlendirilmiştir.

Görüleceği üzere Diyanet İşleri Başkanlığının başvuranın başarı sırasının diğer kazanan adaylardan daha fazla olmasına rağmen hukuki belirlilik ve liyakat ilkesi gereğince 1-2 yıllık yurt dışı görevlendirmesi yapılması gerekirken bir aylık görevlendirme yapmış ve bu haksız uygulama da KDK tarafından yanlış bulunmuştur.