Çalışma Hayatı

Kıdem tazminatı ortadan kaldırılıyor mu? Esnek çalışma sistemi ile ne amaçlanıyor?

Hükümet, İş Kanununda bazı değişikliklere gitmeye hazırlanırken, gündemdeki esnek çalışma sistemine yönelik çalışmalar bazı kaygıları gündeme getirdi. Bu kaygıların başında maaşların düşürülmesi ve kıdem tazminatının ortadan kaldırılması geliyor.

Abone Ol

Ekonomist Evren Devrim Zelyut, hükümetin yabancı sermaye çekmek için iş kanununda bazı değişikliklere gideceğini belirterek, esnek çalışma sisteminin yaygınlaştırılacağını kaydetti. Esnek çalışma modelinde haftalık çalışma saatinin 45’den 40 saate düşürülmesinin planlandığını vurgulayan Zelyut, İş Kanununda yapılacak değişiklikte, çalışana tam ücret ödenir ibaresinin olmaması durumunda asgari ücretin düşürüleceğini ve kıdem tazminatının ortadan kaldırılacağını vurguladı.

KIDEM TAZMİNATI KALDIRILACAK MI?

Zelyut, şunları kaydetti: “Nerede çıkıyor bu, esnek çalışma sistemi, burada bir cinlik yapılacak. Yapılırsa maaşlar düşecek. Çalışma saatini 45 saatten 40 saate indirdiniz mi, ücretlerin düşmesi gibi bir risk karşımıza geliyor. Çünkü işyerlerinin denetlenmesinde ciddi zafiyet var.

Çalışma saatleri ile oynayıp, part time çevirdiğinizde asgari ücreti ya da tam maaşı vermekten kaçınıyorsunuz. Burada kanunda yer alması gereken, yapılan farklı esnek çalışma biçimlerinde iş sözleşmelerinde tam ücret alır ibaresi olması gerekiyor. Yoksa hem maaşlar aşağı çekilir hem de kıdem tazminatının üstüne yatılır”