Liman-İş Sendikası

Liman-İş Sendikası başkanı kim, kaç üyesi bulunuyor?

Liman-İş Sendikası'na nasıl üye olunur, üye sayısı kaç, genel başkanı kim, zam oranları nedir, ne kadar zam alabilir, Kimin sendikası?

Abone Ol

LİMAN İŞ SENDİKASI ÜYE SAYISI KAÇ

Sendika kendi iş kolunda lider sendika konumunda. Sendikanın toplamda 5 BİN 865 üyesi bulunuyor. 

LİMAN İŞ SENDİKASI BAŞKANI KİM?

Merkez Yönetim Kurulu

Genel Başkan Yardımcısı – Musa KİZİR

Genel Başkan – Önder AVCI Genel Başkan Yardımcısı – Ahmet UÇAR

LİMAN İŞ'E NASIL ÜYE OLUNUR?

Nasıl Üye Olunur?

Öncelikle E-devlet şifrenizi PTT şubelerinden temin edebilir veya internet bankacılığı kullanıyorsanız internet bankacılığı ile giriş yapabilirsiniz.

1- www.turkiye.gov.tr adresine giriniz.

2- Sisteme giriş butonuna basınız.

3- TC Kimlik numaranızı ve e-devlet şifrenizi ilgili kutucuklara yazarak, “sisteme giriş” butonuna basınız.
(e-devlet şifreniz yoksa, en yakın PTT şubesinden alabilirsiniz)

4- Sayfanın üst kısmındaki “e-Hizmetler”e tıklayınız.

5- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bölümünün altındaki “İşçi Sendikaları üyelik işlemleri” bölümüne tıklayınız.

6- Çalıştığın iş kolunda üye olabileceğin sendikaların listesinden “LİMAN-İŞ“i seçerek,  listenin altındaki “Üyelik Başvurusu” butonuna basınız.

7- Açılan sayfada, ilgili bölümlere telefon, e-posta ve adres bilgilerinizi yazınız ve
sayfanın altındaki “Başvur” butonuna tıklayınız. Not kısmına, kısaca işyerinizle ilgili bilgilerinizi giriniz.

8- “Üyelik başvurusu yapıldı. Geçerli Başvuru” mesajını görünüz.

LİMAN İŞ SENDİKASI NE ZAMAN KURULDU

Liman işçilerinin ilk sendikalaşma çalışmaları Osmanlı İmparatorluğu zamanına kadar geriye gider. Özellikle Kağıthane hamallarının oluşturdukları örgütlenme ile Seyrü Sefain Şirketi’ndeki hamalların örgütlenmeleri Türkiye’deki ilk işçi örgütlenmeleri olarak tarih kitaplarında yer tutmaktadır.
1913 yılının Eylül ayında İzmir Liman’ında gerçekleştirilen grev ise çalışma ilişkileri tarihi açısından oldukça önemlidir. Daha sonraki dönemlerde liman işçileri tarafından gerçekleştirilen bir çok hareket ortaya çıksa da, sendikalaşma çalışmaları 1947 yılında ağırlık kazanır. Bu tarihlerde Denizcilik Bankası’ndan iş almaya başlayan yükleme-boşaltma işçileri ilk sendikalaşma hareketini başlattı. Devlet Deniz Yolları’nın İstanbul yükleme-boşaltma servisinde 1950 yılında ilk defa İstanbul Liman Tahmil ve Tahliye İşçileri Sendikası kuruldu. Mali bakımdan oldukça zayıf olan sendika, temin ettiği ahşap bir bekçi kulübesini Genel Merkez olarak kullandı.
Aynı yıllarda İzmir’de örgütlenen liman işçileri, sendikanın taleplerini reddeden Devlet Deniz Yolları’na karşı ilk grevi 1951 yılında gerçekleştirdi. Bu sırada İstanbul Limanı’nda çalışan kara ambarlama işçileri ile Kuruçeşme kömür yükleme-boşaltma işçileri de sendikalaşma girişimleri sürdürüyorlardı. Nitekim bu işçiler 1952 yılında İstanbul Liman İşletmesi Ambarlama Kara İşçileri Sendikası’nı kurdular. Yine İzmir’de kurulu olan İzmir Deniz İşçileri Sendikası 1952- 1960 döneminde etkisiz olmuşsa da, 1960 yılında kendini toparlamış ve yükleme-boşaltma ve kara ambarlama işçileriyle tersanede çalışanlar ve gemi adamlarının kurudukları sendikaların birleşmesiyle Ege Ulaş-İş Sendikası’nı kurmuşlardır.
İşkolları Yönetmeliği’nin hazırlanması ve “Ardiye ve Antrepoculuk” işkolunun ayrı olarak belirlenmesi sonucu 29 Ağustos 1963’te, Liman-İş Sendikası 28 kurucu üye tarafından Likat-İş (Türkiye Liman ve Kara Tahmil-Tahliye İşçileri Sendikası) adıyla İstanbul’da kuruldu.