Madencilik ve Taş Ocakları

Maden ve taş ocaklarında çalışan işçiler Anayasal haklarını kullanamıyor! Sendikasız çalışma kural haline geldi!

Türkiye'de çalışma hayatında sendikasız çalıştırma kanayan bir yara olarak devam ediyor. Önemli iş kollarının başında gelen madencilik iş kolunda 216 bin 831 çalışan bulunurken, bunların sadece 45 bin 581'i bir sendikaya üye olarak çalışıyor. İş kolunda çalışanların yüzde 79'u Anayasal hakkını kullanamazken, örgütlü sendikalar da üye sayılarını artıramıyolar.

Abone Ol

EMEK HABER ÖZEL / Çalışanların Anayasal hakkı olmasına rağmen işyerlerinde örgütlenme sorunu maalesef kanayan bir yara olarak devam ediyor. Çalışanlar, işverenlerin baskısından dolayı sendikal hakkını kullanamazken, bu da sendikal örgütlenme önünde büyük bir engel oluşturuyor.

İşkolları bakımından Türkiye’nin önemli bir çalışma alanı olan madencilik iş kolunda da diğer iş kollarında olduğu gibi çalışanların önemli bir kısmı maalesef sendikal haklardan mahrum olarak çalışıyorlar.

MADENCİLİK İŞ KOLUNDA 216 BİN 831 ÇALIŞANDAN SADECE 45 BİN 581'İ SENDİKALI!

Türk Metal Sendikası’nın iş kolu istatistiklerine dayanarak yaptığı bir çalışmada ‘Madencilik ve Taş Ocakları’ iş kolunda toplam 216 bin 831 çalışan bulunurken, bu çalışanların sadece yüzde 21’i bir sendikaya üye olarak çalışıyor. Bunun dışında çalışanların yüzde 79’u Anayasal hakkı olan sendikal haklardan yararlanamıyorlar.

Türk Metal Sendikası’nın yaptığı çalışmada, örgütlenme özgürlüğü bakımından madencilik iş kolunda yaşanan sendikasız çalışma acı bir şekilde ortaya kondu.

MADENCİLİK İŞ KOLUNDA BARAJI GEÇEN 4 SENDİKA BULUNUYOR

Madencilik iş kolunda en fazla üyeye sahip sendikalar olarak Türk-İş’e bağlı Türk Maden-İş ve Genel Maden-İş Sendikası bulunurken, Hak-İş’e bağlı Öz Maden-İş Sendikası ile DİSK’e bağlı Dev Maden-Sen ön plana çıkıyor.

SENDİKALI İŞÇİNİN YÜZDE 13,47'Sİ TÜRK MADEN-İŞ SENDİKASINA ÜYE!

İş kolunda sendikal hakkı kullanan yüzde 21 işçinin yüzde 13,47’si Türk Maden-İş Sendikası’na üye iken yüzde 4,46 işçi ise Genel Maden-İş Sendikası çatısı altında bulunuyor. Hak-İş’e bağlı Öz Maden-İş Sendikasının iş kolundaki toplam sendikası işçiye oranı yüzde 1,45 iken, DİSK’e bağlı Dev Maden-Sen’in ise yüzde 1,22 seviyesinde.

Yani iş kolunda bulunan 216 bin 831 işçiden, 44 bin 617’si barajı gecen sendikalara üye iken 964 işçi de barajı aşamayan sendikalara üye durumda. Sendikal hakkı kullanan toplam 45 bin 581 işçinin 29 bin 202’si Türk Maden-İş Sendikası’na, 9 bin 662’si Genel Maden-İş Sendikası’na, 3 bin 123’ü Öz Maden-İş Sendikası’na ve 2 bin 630’u da Dev Maden-Sen’e üye olarak çalışıyor.

10 YILDA SENDİKALARIN ÜYE SAYISI NE KADAR ARTTI?

İş kolunda barajı aşan 4 sendika bulunurken, en fazla üyeye sahip Türk Maden-İş Sendikası’nın üye sayısı son 10 yılda sadece 2 bin 646 kişi arttı. 2015 Ocak ayı istatistiklerinde 26 bin 556 üyesi bulunan Türk Maden-İş Sendikası’nın üye sayısı 2024 Temmuz istatistiklerinde 29 bin 202 oldu.

İş kolunda üye bakımından ikinci konumda bulunan Genel Maden-İş Sendikası’nın üye sayısı ise son 10 yılda 858 kişi düşerek 10 bin 520’den 9 bin 662’ye düştü.

Bu rakamlarda gösteriyor ki, işkolunda barajı geçen sendikalar bile çalışanların yüzde 79’u sendikasız olmasına rağmen üye sayılarını artıramıyorlar. Bu durum Türkiye’de çalışma hayatında örgütlenme sorununun giderek ağırlaştığını ortaya koyuyor.