Memur Haberleri

Memur adayının, üç üst dereceye atanmasındaki özellikli durumlar!

Devlet memuriyetine giriş derece ve kademeleri öğrenim durumuna göre belirlenmiştir. Örneğin liseyi bitirenler 13/3 derece ve kademeden, 2 yıl süreli yüksek öğrenim mezunları 10/2’den, 4 yıllık yüksek öğrenim mezunları ise 9/1’den başlamaktadır.

Abone Ol

HABER MERKEZİ / Bu giriş derece ve kademeleri, 657 sayılı Kanun’un 36’ncı maddesinde daha ayrıntılı bir şekilde belirlenmiştir. Daha detay bilgiye ulaşmak isteyen okurlarımızın, 36’ncı maddedeki tabloya bakmalarını öneririz.

a) Giriş derecelerine eklenen unsurlar

Giriş derece ve kademelerine bazen ilave derece ve kademe verilmektedir. Bunun dayanağı da yine 657 sayılı Kanun’un 36’ncı maddesidir. 36’ncı maddedeki ilave derece ve kademeler;

  1. Mezun olunan bölüm/ fakülte,
  2. Alınan sertifika ve belgeler,
  3. Girilen kadro unvanı,
  4. Mezuniyet sonrası alınan öğrenimler,
  5. Memuriyet öncesi hizmetler,

gibi unsurlara göre değişebilmektedir.

b) Uygun boş kadro olmaması

Memuriyete giren bir kişinin, kadro derecesine ilişkin olarak karşılaşacağı konulardan birisi de uygun kadro derecesinin bulunmamasıdır. Kamu kurumlarında yer alan boş kadroların dereceleri, her yıl kamu kurumları tarafından “boş kadro değişikliği” yoluyla yeniden belirlenebilmektedir. Ancak bu belirleme için Cumhurbaşkanlığı Kararı gerekmektedir.

Bu hususu şu nedenden dolayı açıklama gereği duyduk: Bazı okuyucularımız bir kamu kurumuna, lisans mezunu olduğu için 9’uncu dereceye atanması gerekirken 6’ncı derece ile atandığını belirterek bunun nedeni öğrenmek istemektedir.

Bu uygulamanın nedeni 657 sayılı Kanun’un 45’inci maddesidir. 45’inci madde, kamu kurumlarının, 657 sayılı Kanunun 36’ncı maddesinde belirtilen öğrenim durumları itibariyle tespit olunan yükselinebilecek dereceyi aşmamak ve karşılık gösterilecek kadro derecesi kazanılmış hak aylık derecelerinin üç üst derecesinden fazla olmamak kaydıyla, kişileri üç derece aşağı atayabileceğini hükme bağlamıştır.

c) Uygulama 5-15 dereceler için geçerlidir

Ancak bu uygulama 5-15 dereceler arası geçerlidir. Bir örnek verecek olursak kamu kurumu eğer 9’uncu dereceli boş kadroya sahip değilse 3 derece yüksek olan 6’ncı dereceye dört yıllık öğrenim görmüş bir kişiyi atama yapabilir. Ancak bir kamu kurumunun (68’inci madde hükümleri saklı kalmak kaydıyla) 6 derecedeki bir kişiyi 4’üncü dereceye ataması mümkün değildir. Zira atamaların 5-15 arasında olması gerekmektedir.

d) Bu halde maaş nereden alınacaktır?

Burada belirtilmesi gereken bir diğer husus ise maaşın hangi derece ve kademe üzerinden ödeneceğidir. Bu konudaki hüküm ise 657 sayılı Kanun’un 45’inci maddenin son fıkrasında yer almaktadır. Bu fıkrada yer alan hükme göre kişi üç üst derecedeki kadroya atanmış olsa da maaşını müktesebi olan derece ve kademeden alacaktır. Yani 4 yıllık fakülte mezunu bir memur 6’ncı dereceli bir kadroya atanabilir. Ancak, bunların müktesebi yine 9’uncu derecedir ve ödemeler buna göre yapılacaktır.