Hayatının bir döneminde sigortalı olarak çalışmış veyahut da halen çalışmaya devam ediyor olan kişiler, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından tanımlanan haklardan yararlanabilir. Sigortalılık süresi boyunca sağlık hizmetlerinden yararlanılabiliyorken emeklilik döneminde ise buna ek olarak maaş ödemesi de yapılmaktadır.
Emeklilik, birçok kişinin yaşlılık dönemi adına kurduğu hayallerin başında gelir. Yıllarını çalışma hayatına adamış olan kişiler, iş gücü kaybı yaşadıkları dönemlerde maddi açıdan rahat olabilmek için emekli olmalarının şart olduğunun bilincindelerdir.
Sosyal Güvenlik Kurumu yaş, cinsiyet, prim ödemesi ve sigortalılık süresine bağlı olarak kişi bazlı emeklilik planı oluşturmaktadır. İlgili plan dahilinde belirlenmiş olan şartları sağlayan herkes, kamu kurumundan maaş alabilmektedir. Ancak maaş bağlanabilmesi için çeşitli evrakların tamamlanması ve emeklilik işlemlerinin başlatılması gerekmektedir. Peki, emeklilik işlemleri nereden ve nasıl başlatılır? Emeklilik başvurusu esnasında ibraz edilmesi gereken evraklar nelerdir? İşte konuya dair ayrıntılar…
EMEKLİLİK İŞLEMLERİ NELERDİR?
Prim gününü ve yaşını doldurmuş olan sigortalı çalışanlar, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ilgili birimine şahsen müracaat ederek emeklilik işlemlerini başlatmalılardır. İşlemler kişinin emeklilik istemini yazılı olarak beyan etmesi neticesinde başlatılmaktadır. Sonrasında ise emekli maaşı evrak işleri tamamlanmalı ve kurum çalışanlarının ilgili evrakları değerlendirmeye sunmaları beklenmelidir. Sürecin tamamlanmasının ardından 90 gün içerisinde emekli maaşı bağlanmaktadır.
SİGORTALI ÇALIŞANLARIN EMEKLİLİK İŞLEMLERİ VE GEREKLİ EVRAKLAR
Hali hazırda sigortalı çalışma hayatı devam eden kişiler emeklilik işlemlerini başlatmak için ilk olarak Sosyal Güvenlik Kurumu’na gitmelilerdir. Yaş ve prim durumunu kimlik ibrazı ile birlikte kuruma bildirdikten sonra emeklilik için aranan şartların sağlanması halinde yetkililerden ‘emekli olur’ yazısının alınması gerekmektedir.
Yetkililerden alınan ‘Emekliliğe hak kazandığınız tespit edildi’ içerikli yazı ile birlikte şirketin insan kaynakları departmanına bildirim yapılmalıdır. Evrak teslimi karşılığında çalışana işten çıkış belgesi verilir. O belge ile birlikte Sosyal Güvenlik Kurumu’na yeniden bir başvuru yapılması gerekir.
Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılacak olan 2’nci müracaat esnasında işten çıkış belgesinin yanı sıra Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesi’nin doldurularak teslim edilmesi gerekir. Bu teslimin ardından Sosyal Güvenlik Kurumu yetkilileri yaşlılık tahsis numarasının yazılığı olduğu bir kartı kişiye vereceklerdir. Söz konusu karın üzerinde ‘Bu kart ile müracaatınız size ve bizlere zaman ve kolaylık bakımından büyük fayda sağlar’ notu bulunur.
Tüm bu işlemlerin ardından süreç tamamen Sosyal Güvenlik Kurumu’na devredilir. Kişinin yapması gereken ise emeklilik onayı gelene kadar beklemektir. Bu bekleme süresi ise ortalama 90 gün kadardır.
YAŞI BEKLEYENLER İÇİN EMEKLİLİK İŞLEMLERİ
Emekli olmak isteyen kişi şu an çalışmıyor ancak primini doldurdu ise ve yalnızca yaş şartını bekliyor ise yine yukarıda açıklamış olduğumuz adımları izlemelidir. Önce SGK’dan ‘emekli olur’ yazısının alınması ardından da Tahsis Talep Formu’nun doldurulması gerekir. Elbette kişi çalışmadığı için işyerine ‘emekli olur’ yazısını ibraz etmesi zorunluluğu onun için söz konusu değildir.
SİGORTA BORÇLANMALARI VE EMEKLİLİK
Sosyal Güvenlik Kurumu bazı durumlarda kişilere borçlanma hizmetinden yararlanma hakkı sunar. Doğum ve askerlik durumları için geçerli olan bu hak ile erken emeklilik söz konusu olabilir.
Emekli olma şartları arasında prim ödemeleri bulunmaktadır. Kişi doğum veyahut da askerlik sebebi ile eksik kalan prim ödemelerini borçlanma hizmeti karşılığında toplu olarak tamamlayabilir ve böylelikle de emeklilik işlemlerini başlatabilir.