Araştırma-Rapor

Stajyer ile çırak arasındaki fark nedir? Stajyerler ne kadar maaş alır?

Çırak kime denir? Stajyer kime denir? Stajyer ve çırak arasındaki farklar nelerdir? Stajyerler ne kadar maaş alır? Detaylar haberimizde.

Abone Ol

Çırak nedir?

Çırak, belirli bir meslek dalında işin usta kişisi tarafından yetiştirilen ve bu anlamda alanda pratik eğitim alarak meslek edinen kişidir. Çıraklık eğitimi öncesinde de bir sözleşme şartı bulunuyor. İş yeri sahibi ile çırak arasında yapılan ve 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nda düzenlenen bir sözleşmedir. Bir kişinin çırak olabilmesi için de sağlaması gereken bazı şartlar bulunuyor. Kişinin öncelikle 14 yaşından büyük olması gerekmektedir. Eğitime alınacak kişinin reşit olmaması durumunda çırağın velisi de sözleşmenin tarafı olmaktadır.

Çıraklık uygulamasının geçmişi çok eski tarihlere kadar dayanmaktadır. Özellikle zanaat alanında uygulanan bu uygulama. İşte bu sistem, insanların bir konuda ustalaşması ve yetkin hale gelmesi için en iyi yöntemdir. Günümüzde de devam eden bu uygulama ile genç yaştaki insanlar, ustalardan belirli meslekleri öğrenerek çalışma hayatına atılıyorlar.

Stajyer Nedir?

Stajyer, bir işverenin yanında belirli bir süre eğitim alarak o iş hakkında bilgi sahibi olmaya çalışan kimsedir. Stajyer, girdiği işyerinde çalışan insanları yakından izleyerek bilgisini geliştirir.

Stajyerlik, iş ya da çıraklık ilişkisi değildir. Stajyer, işçi gibi geçimini sağlamak amacıyla ücret karşılığı iş yapan kişi olmamakla birlikte bilgi ve tecrübesini geliştirmek amacıyla faaliyet gerçekleştiren kimselerdir. Stajyer, tıpkı bir çırak gibi işi öğrenir fakat işçi statüsüne geçmez. Belirli bir süre çalışma sürecini öğrenen stajyer, eğitimlerini tamamladıktan sonra iş sahibi olmak için tekrar başvuruda bulunur.

Stajyer ne kadar maaş alır?

Stajyer ile işveren arasında bir iş sözleşmesi değil, stajyerlik sözleşmesi uygulanır. Stajyerlere çalışmaları karşısında belirli bir ücret ödense de bu ücret çıraklıkta olduğu gibi esas unsurlar arasında yer almaz. Stajyere verilen ücret yalnızca sosyal bir ücrettir. Devlet kurumlarında bu ücret, asgari ücretin yarısında tekabül ederken özel sektörde bu durum değişiklik gösterir. Kimi sektörlerde herhangi bir ücret verilmezken, kimi sektörlerde ise işverene bağlı olarak belirli bir ücret ödenir.