Çalışma Hayatı

Türkiye’de kaç kişi modern köleliğe maruz kalarak çalışıyor? Ucuz işçilikle ilgili Bakana 7 soru!

İzmir Milletvekili Haydar Altıntaş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’dan Türkiye’de kaç kişinin modern köleliğe maruz kalarak çalıştığının açıklanmasını istedi.

Abone Ol

EMEK HABER ÖZEL / İzmir Milletvekili Haydar Altıntaş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan tarafından cevaplandırılmak üzere TBMM Başkanlığına bir soru önergesi vererek, modem kölelik olarak tanımlanabilecek koşullarda çalıştırılan kişi sayısının açıklanmasını istedi.

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO)’nun, özellikle düşük ücretli çalışma, zorla çalıştırma, çocuk işçiliği, insan ticareti ve borç esaretine dayanan uygulamaları modem kölelik olarak tanımladığını hatırlatan Altıntaş, “Türkiye’nin modem kölelik olarak tanımlanan alanlarda çalışan kişi sayısında Avrupa birincisi olduğu ve dünya genelinde ilk 20 ülke arasında yer aldığı ifade edilmektedir. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Walk Free Foundation’ın raporlarına göre, Türkiye’de 1 milyonun üzerinde kişi modem kölelik koşulları altında çalıştırılmaktadır. Bu durum, işçi haklarının korunmasında ciddi eksiklikler olduğunu ve çalışma hayatında temel insan hakları ihlal edildiğini göstermektedir” dedi.

Altıntaş, bu kapsamda Bakan Işıkhan’dan şu soruların cevaplandırılmasını istedi.

-Türkiye’de modem kölelik olarak tanımlanabilecek koşullarda çalıştırılan kişi sayısına ilişkin Bakanlığınız resmi bir verisi veya değerlendirmesi bulunmakta mıdır?

-Türkiye’nin Avrupa’da modem kölelikte birinci sırada yer olmasına ilişkin Bakanlığınızca yapılan değerlendirmeler nelerdir? Bu durumun nedenleri ve çözüm yolları hakkında bir çalışmanız bulunmakta mıdır?

-Düşük ücret, kayıt dışı çalışma ve zorla çalıştırma gibi durumların önlenmesi için Bakanlığınızca yürütülen denetim ve yaptırımlar nelerdir? Son üç yılda bu kapsamda yapılan denetimlerin sonuçları nedir?

-Özellikle tarım, tekstil, inşaat ve hizmet sektörlerinde yaygın olduğu belirtilen modem kölelik uygulamalarına karşı alınan önleyici tedbirler nelerdir?

-Çocuk işçiliği ve zorla çalıştırma gibi ihlallerin önlenmesi amacıyla’ Bakanlığınızın Uluslararası Çalışma Örgütü ile iş birliği kapsamında gerçekleştirdiği projeler nelerdir?

-Modem kölelik koşullarının ortadan kaldırılması amacıyla Bakanlığınızın uzun vadeli strateji ve eylem planlan nelerdir?

-İşverenlerin işçi haklarını ihlal etmesinin önüne geçmek için çalışma mevzuatında bir değişiklik yapmayı planlıyor musunuz?