Aile hekimleri sağlık sisteminin ilk basamağını oluşturur. Bu kapsamda gerek tıp fakültesinde okumak isteyenler gerek ise fakülteden mezun olup bu bölüme dair soru işaretleri bulananlar, arama motorları aracılığı ile konuya yönelik birtakım araştırmalarda bulunurlar.

Aile hekimliği branşının içeriğini merak eden birçok kişi ayrıca 2024 yılı aile hekimi maaşlarını da sık sık araştırmaktadır. Bizler de bu içeriğimizde aile hekimliğine dair tüm merak edilenlere yanıt vermeye çalıştık.

Aile Hekimi Maaş 2

AİLE HEKİMİ MAAŞI NE KADAR OLDU? 2024

Teşhis, tedavi ve rehabilite edici sağlık hizmetlerini herkese vermek ile yükümlü olan aile hekimlerinin aldıkları maaşlar; kıdemlerine görev yerlerine ve derecelerine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Sağlık Bakanlığı’na bağlı olarak hizmet veren aile hekimleri uzman olmaları şartı ile 2024 yılı itibari ile 50 bin TL ila 70 bin TL aralığında değişiklik gösteren bir kazanç elde etmektelerdir.

YENİ BAŞLAYAN AİLE HEKİMİ NE KADAR MAAŞ ALIR? 2024

Tıp fakültesinden mezun olduktan sonra aile hekimi olarak ilgili sağlık kurumunda göreve başlayan hekimlerin 2024 yılı itibari ile 50 bin TL ila 60 bin TL aralığında maaş aldıkları bilinmektedir.

PRATİSYEN AİLE HEKİMİ MAAŞI NE KADAR OLDU?

Pratisyen aile hekimlerinin maaşları, uzman aile hekimlerine göre daha düşüktür. Görev yeri, derece gibi faktörlere göre değişiklik gösteren pratisyen aile hekimi maaşlarının 2024 yılı itibari ile 55 bin TL ila 60 bin TL aralığında değişiklik gösterdiği bilinmektedir.

Drenaj çalışmasında oluşan göçükte 1 işçi hayatını kaybetti Drenaj çalışmasında oluşan göçükte 1 işçi hayatını kaybetti

EMEKLİ AİLE HEKİMİ NE KADAR MAAŞ ALIR? 2024

Yaş, sigortalılık süresi ve prim ödemesi gibi şartları sağlayarak emekli olmaya hak kazanan aile hekimleri, 2024 yılı itibari ile 40 bin TL ila 50 bin TL aralığında emekli maaşı almaktalardır.  

AİLE HEKİMİ NEDİR, NE İŞ YAPAR?

Aile hekimleri genel olarak aynı görev tanımına sahip olsalar da görev yaptıkları bölgenin şartlarına bağlı olarak farklı görevlerin de sorumluluklarını alabilmektelerdir.

Sağlık ocağı gibi birinci basamak sağlık kuruluşlarında görev yapan aile hekimleri; ilgili kuruluşa başvuruda bulunan kişilere ilk tanıyı koyma ve tanı doğrultusunda uygulanacak tedaviyi düzenleme gibi sorumluluklara sahiptir.

Aile hekimlerinin görevleri genel olarak şu şekilde özetlenebilir:

  • Hastanın şikayetleri ve aile öyküsü ile ilgili bilgi alarak hasta formunu düzenler.
  • Hastanın fiziki muayenesini yapar.
  • Hastanın durumunu teşhis etmek amacı ile birtakım tetiklerin yapılmasını ister. Daha ileri tetkiklere ihtiyaç duyulması halinde hastayı ilgili uzmanlık alanına sevk eder.
  • Muayene bulgularını ve tetkik sonuçlarını değerlendirerek teşhis ve tedavi noktasında planlamalar yapar.
  • Teşhise bağlı olarak ilaç yazar.
  • İş kazası, yaralanma, trafik kazası ve ölüm gibi olayları kurumda görev yapan polislere bildirir ve buna bağlı olarak ilgili sağlık raporlarını düzenler.
  • Aile planlaması ile ilgili olarak bilgilendirmelerde bulunur.
  • Görev yaptığı sağlık kuruluşunu idare eder.  
  • Bulaşı hastalık dönemlerinde hastalığın yayılmasını engellemek amacı ile çeşitli önlemler alır.

NASIL AİLE HEKİMİ OLUNUR?

Aile hekimi olabilmek için öncelikle tıp fakültesinin bitirilmesi gerekir. Pratisyen unvanını kazanan kişi, sonrasında aile hekimliği eğitim programını bitirmek ile yükümlüdür.

Aile Hekimi Sertifikası’nı aldıktan sonra Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) ile aile hekimliği alanında uzmanlık sürecini tamamlar. TUS’a girmeden aile hekimi olarak görev yapan kişiler pratisyen, TUS kapsamında aile hekimliği alanında eğitim alanlar ise uzman aile hekimi olarak adlandırılırlar.

Aile hekimlerinin taşımaları gereken başlıca özellikler şu şekilde sıralanabilir:

  • İletişim becerileri yüksek olmak,
  • Ekip çalışmasına yatkın olmak,
  • Tıbbi alanda yaşanan gelişmeleri yakından takip etmek,
  • Hastalara dil, din, cinsiyet ayrımı gözetmeksizin hizmet vermek.