Anayasa Mahkemesi (AYM), EĞİTİM-SEN üyesi bir öğretim görevlisinin üniversitede bildiri dağıtması ve afiş asması sebebiyle disiplin cezası almasını, ifade özgürlüğünün ihlali olarak kabul etti. AYM, öğretim görevlisine manevi tazminat ödenmesine ve yeniden yargılama yapılmasına karar verdi.

OdaTV'nin haberine göre Mahiye Sevin Bayraktar, Ankara Üniversitesi'nde öğretim görevlisi iken bildiri dağıtma ve afiş asma nedeniyle disiplin cezası aldığı için 2020 yılında ifade özgürlüğünün ihlal edildiği gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

Bayraktar, Eğitim-Sen üyesi olduğunu ve bildiri dağıtmanın sendikal faaliyet olduğunu belirtti. AYM, başvuruyu sendika hakkı olarak değerlendirmedi çünkü somut olay çalışma hayatıyla ilgili değildi ve çekirdek faaliyet alanında kalmıyordu. AYM, başvuruyu ifade özgürlüğü kapsamında inceledi.

Sağanak tarım işçilerini de vurdu Sağanak tarım işçilerini de vurdu

AYM, inceleme sonrasında, başvurucunun ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi. Bu nedenle ifade özgürlüğü ihlalinin giderilmesi için kararın bir kopyasının Ankara 16. İdare Mahkemesi'ne yeniden yargılama yapılması için gönderilmesine ve başvurucuya 20 bin TL manevi tazminat, 446,90 TL harç ücreti ve 18 bin TL vekalet ücretinden oluşan yargılama giderinin ödenmesine oy birliğiyle karar verdi.