Çalışma Hayatı

AYM’ye bireysel başvuru yapan işçiler, manevi tazminat kazandı

Sendikal haklarının yok sayılarak işten çıkarıldıklarını iddia eden işçiler mahkemeye başvurdu. Mahkemenin red kararı sonrası konuyu AYM’ye taşıyan işçiler, manevi tazminat kazandı.

Abone Ol

Anayasa Mahkemesi (AYM), işçilerin sendikal nedenlerle iş sözleşmelerinin sonlandırıldığı iddiasını kabul ederek, sendika hakkının ihlal edildiğine karar verdi ve işçilere manevi tazminat ödenmesine hükmetti. Yüksek Mahkeme, işçilerin bireysel başvurusunu kabul etti.

Aydınlık'ın haberine göre, Fatma Baki, Halit Yaman, Münevver Yakuli, Abdulsamet Doğan, Murat Çetin ve Nurettin Çağlıyan isimli işçiler, iş sözleşmelerinin sendikal nedenlerle feshedildiği iddiasıyla işe iade ve sendikal tazminat talep eden dava açtılar. İlk derece mahkemeleri davaları kabul edip başvurucular lehine sendikal tazminat kararı verdi. Ancak Bölge Adliye Mahkemeleri, sendikal fesih olgusunun gerçekleşmediği gerekçesiyle davaları reddetti. Bunun üzerine işçiler Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yaptılar.

Anayasa Mahkemesi İkinci Bölümü, sendika hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Ayrıca Fatma Baki, Halit Yaman ve Münevver Yakuli'ye 30 bin lira, Nurettin Çağlıyan'a ise talebiyle sınırlı olarak 5 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti. Kararın gerekçesinde şu ifadelere yer verildi:

Somut başvurulara konu davalarda, Bölge Adliye Mahkemelerinin ulusal ve uluslararası hukuk çerçevesinde Anayasa Mahkemesince geliştirilen ve benimsenen kriterleri dikkate almadığı anlaşılmıştır. Bu bağlamda sendika hakkının gerektirdiği düzeyde yeterli bir yargısal inceleme yapıldığı, gerekçelerinin ilgili ve yeterli olduğu söylenemez. Anlatılan nedenlerle devletin pozitif yükümlülüklerini yerine getiremediği sonucuna ulaşılmıştır.