Bağ- KUR’lu olan kişilerin emeklilik hakları ile ilgili arama motorları üzerinden sık sık sorgulamaların yapıldığı bilinmektedir. Bağ- KUR’lu olan veyahut da çalışma hayatının bir kısmında Bağ- KUR bünyesinde prim ödeyen birçok kişinin emeklilik dönemlerine ilişkin kafa karışıklıkları yaşadıkları görülmektedir. Bu kapsamda bu alanda en çok merak edilen konu başlıklarından biri de Bağ- KUR borcunun emekliliğe engel olup olmadığı ile ilgilidir.

Bağ- KUR’lu kişilerin emekli olabilmeleri için prim, yaş ve sigortalılık süresi gibi temel şartları sağlıyor olmaları gerekmektedir. Peki, Bağ- KUR borcu olan kişiler emeklilik başvurusunda bulunabilirler mi? İşte konuya dair tüm merak edilenler…

Psdcds

BAĞ- KUR BORCU BULUNANLAR EMEKLİLİK BAŞVURUSU YAPABİLİRLER Mİ?

Bağ- KUR kapsamında borçlu olan kişilerin emeklilik başvurusunda bulunup bulunamayacakları birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Bu kafa karışıklığı, yürürlükte olan yasalar ile açıklığa kavuşturulmuştur.

5510 sayılı Kanun’da yer alan bilgiye göre Bağ- KUR sigortalılarının emekli olabilmeleri için Sosyal Güvenlik Kurumu’na olan prim ve diğer borçlarını tamamen kapatmaları gerekmektedir. Ancak bazı durumlarda bu konuya ilişkin ayrıcalıklar tanımlanabilir.

Bir kişi SSK hizmetleri ile emekli olma koşullarını sağlıyor ise Bağ- KUR tarafında olan borçlarını ödemek zorunda kalmayabilir. Yargıtay kararlarına göre kişi hizmet birleştirme için zorlanamazlar.

BAĞ- KUR BORCU OLAN KİŞİLER SAĞLIK HİZMETLERİNDEN YARARLANABİLİRLER Mİ?

Bağ- KUR borcu olan kişilerin sağlık hizmetlerinden yararlanıp yararlanamayacakları da oldukça merak edilen konular arasında yer almaktadır.

Bağ- KUR borcu bulunan kişilerin sağlık hizmetlerinden yararlanabilmeleri için bazı şartları sağlıyor olmaları gerekmektedir. Öncelikle borcun taksitlendirilmesi ve en az 1 taksitin de ödenmesi gerekir. Borçlarını yapılandırmamış, yapılandırmış olsa dahi taksit ödemesi gerçekleştirmemiş olan kişilerin sağlık hizmetlerinden yararlanmaları mümkün değildir.

BAĞ- KUR’LULA MALULEN EMEKLİ OLABİLİRLER Mİ?

GMİS'ten emeklilere çağrı! GMİS'ten emeklilere çağrı!

Bağ- KUR’luların malulen emekli olabilmeleri için bazı şartları sağlıyor olmaları gerekmektedir. Kişinin en az 10 yıldır Bağ- KUR’lu olması, aranan ilk şarttır. Ek olarak kişiden 1800 günlük prim ödemesini gerçekleştirmiş olması da istenmektedir.

Bağ- KUR kapsamında malulen emekli olmak isteyen kişilerin herhangi bir borçlarının da olmaması gerekir. Yani malulen emeklilik şartlarını sağlayan Bağ- KUR’luların emeklilik başvurusu yapmadan önce tüm borçlarını kapatmaları gerekmektedir. Son olarak bu kişilerin herhangi bir ticari işte aktif olarak faaliyet göstermiyor olmaları da malulen emeklilik için aranan şartlar arasında yer almaktadır.

Kişinin yüzde 60 ve üzeri oranlarda malullüğe sahip olması da emeklilik için sağlanması gereken şartlar arasında yer almaktadır. Engellilik durumu bir başkasının bakımına ihtiyaç duyma seviyesinde olan kişilerden ise 10 yıllık sigortalılık şartı aranmamaktadır.

MALULEN EMEKLİLİK SORGULAMASI NEREDEN VE NASIL YAPILIR?

Meslek hastalığı, bazı hastalıklar veyahut da iş kazası gibi sebeplerden ötürü çalışma gücünün en az yüzde 60’ını kaybetmiş olan kişiler, malulen emeklilik başvurusunda bulunabilirler. Bu kişiler başvuru yapmadan önce durumlarını sorgulamak üzere devletin sistemlerini kullanabilirler.

Malulen emekli olup olamayacağını merak eden kişiler için e- Devlet sisteminde bir sorgulama ekranı bulunmaktadır. Sistemin mobil uygulamasından veyahut da internet sitesinden T.C. kimlik numarası ve şifresi ile giriş yapan kişiler açılan ekranda yer alan ‘arama’ kısmından malulen emeklilik durumlarını dakikalar içerisinde sorgulayabilirler. Malulen emekli olma hakkı bulunan kişiler Sosyal Güvenlik Kurumu’na konu ile ilgili olarak müracaatta bulunabilirler.