Uzun süredir hem ülke ekonomimizin hem de birçok ülke ekonomisinin en büyük problemlerinden biri olarak değerlendirilen yüksek enflasyon, hayat şartlarının oldukça ağırlaşmasına yol açtı. Enflasyona ek olarak kur farkının da tarihi seviyelere ulaşmış olması, birçok kişinin ay sonunu getirememesine ve dolayısı ile de alım gücünün düşmesine sebep oldu.

Enflasyonu düşürme yolunda atışan adımlar ve izlenen politikalar kapsamında senenin ikinci yarısı itibari ile enflasyonun hızla gerilemeye başlayacağı duyurulurken temmuz ayı maaş artışları gündemden düşmemeye başladı.

Sene başında enflasyona ek olarak refah payı uygulamasına tabi tutulan ve memur ile memur emeklileri ile aynı oranda artan emekli maaşları, son günlerin en çok konuşulan konu başlıkları arasında yer almaya başladı. Temmuz ayında açıklanacak olan 6 aylık enflasyon dahilinde maaş zammı alacak olan emeklilerin kök maaşlarının da artırılması gibi bir talepleri bulunurken yetkili isimden kahredecek bir açıklama geldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan asgari ücretin ardından emekli maaşları ile ilgili de konuştu. İşte Bakan Işıkhan’ın gündeme bomba gibi düşen o açıklamasına dair ayrıntılar…

ASGARİ ÜCRETE EK ZAM YOK

Yüksek enflasyondan kaynaklı olarak son 2 yıldır temmuz ayında ek bir zam uygulamasına tabi tutulan asgari ücret, son olarak ocak ayının başında 17 bin 2 TL seviyesine yükseltilmişti. Asgari ücrete bu yıl da bir ara zammın yapılacağı tahmin edilirken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’dan şaşırtan bir açıklama geldi.

Milyonlarca ücretli çalışanı kahreden bir açıklamada bulunan Bakan Işıkhan, ekonomik göstergelerin şu için olumlu geldiğini ve dolayısı ile de asgari ücret ile ilgili bir ek zam çalışmasının gündemde olmadığını belirtti. Bakan Işıkhan asgari ücret zam görüşmeleri için aralık ayını işaret etti.

Türkiye’de gelir eşitsizliğinde uçurum derinleşiyor Türkiye’de gelir eşitsizliğinde uçurum derinleşiyor

EMEKLİ MAAŞLARI İÇİN REFAH PAYI YOK

Asgari ücretin yanı sıra emekli maaşları ile ilgili de konuşan Bakan Işıkhan, ‘Emekliye enflasyon farkının haricinde bir refah payı gündeme gelir mi?’ sorusunu yanıtladı. Şu an için böyle bir konunun gündemlerinde olmadığını belirten Bakan Işıkhan, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Zaten toplu sözleşme kapsamında artışlar olacak. Ayrıca enflasyon ile ilgili farklar söz konusu olduğunda onları veririz. Onun dışında refah payı ile ilgili bir çalışmamız yok.”