Zamlı maaşı beğenmeyen çalışanın açtığı dava sonuçlandı! Zamlı maaşı beğenmeyen çalışanın açtığı dava sonuçlandı!

Geçtiğimiz aylarda gerçekleşmiş olan belediye başkanlığı seçimleri ülke genelinde hatta büyük şehirler için dünya çapında yakından takip edildi. Yeni başkanlar 5 yıllık görev sürelerini başlar başlamaz vaatlerini yerine getirmek üzere harekete geçerlerken bu süreçte başkanların maaşları da arama motorlarına konu olmaya başladı.

İl veyahut da ilçe bazında genel düzenden sorumlu olan belediye başkanları, yasalar çerçevesinde ‘memur’ olarak değerlendirilmektelerdir. Bu kapsamda belediye başkanlarının maaşları da enflasyona bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Peki, 2024 yılında belediye başkanı maaşları ne kadar oldu? İşte konuya dair ayrıntılar…

Belediye Başkanı Maaşı 2

BELEDİYE BAŞKANI MAAŞLARI NE KADAR? 2024

Belediye başkanlarının maaşları, kişinin görev yerine ve şehrin nüfusuna göre değişiklik göstermektedir. Farklı faktörler çerçevesinde hesaplanan belediye başkanı maaşları 2024 yılı itibari ile ortalama olarak 100 bin TL ila 150 bin TL aralığında değişiklik göstermektedir.

İLİN/ İLÇENİN NÜFUSUNA GÖRE BELEDİYE BAŞKANI MAAŞLARI NE KADAR? 2024

Belediye başkanı maaşlarının idare altında olan ilin veyahut da ilçenin nüfusuna bağlı olarak değiştiğinden bahsetmiştik. Bu kapsamda nüfusa bağlı olarak değişen belediye başkanı maaşları güncel olarak şu şekilde hesaplanmıştır:

  • Nüfusu 10 binin altında olan yerlerde: 110 bin TL
  • Nüfusu 50 binin altında olan yerlerde (ilçe): 120 bin TL
  • Nüfusu 100 binin altında olan yerlerde (ilçe): 125 bin TL
  • Nüfusu 500 bin civarı olan yerlerde (il): 130 bin TL
  • Nüfusu 1 milyon civarı olan yerlerde (il): 135 bin TL
  • Nüfusu 2 milyon civarı olan yerlerde (il): 140 bin TL

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLARI NE KADAR MAAŞ ALIR? 2024

Büyükşehirlerin yönetimlerini üstlenen belediye başkanlarının maaşları da görev yaptıkları bölgelerin nüfus yoğunluklarına göre değişiklik göstermektedir. Bu kapsamda 2024 yılında bir büyükşehir belediye başkanının ortalama maaşı 125 bin TL civarındadır. Ankara ve İstanbul gibi önemli şehirlerin yönetimlerini üstelenen belediye başkanlarının maaşları ise 190 bin TL ila 225 bin TL aralığında değişiklik göstermektedir.

BELEDİYE BAŞKAN VEKİLLERİ NE KADAR MAAŞ ALIYOR? 2024

Belediye başkanlarının görevde bulunmadıkları dönemlerde bölgenin idaresi için bir vekil atanır. İlgili vekil, belediye meclis üyeleri arasından seçilir. Belediye başkan vekili olarak görev yapan kişi 2024 yılında ortalama 45 bin TL civarında maaş alır.

BELEDİYE BAŞKANI OLMA ŞARTLARI NELER?

Belediye başkanı olmak isteyen kişinin yasalar çerçevesinde belirlenmiş olan bazı şartları sağlıyor olması gerekmektedir. Söz konusu belediye başkanı olma şartları ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
  • Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip olmak,
  • En az lise düzeyinde eğitimini tamamlamış olmak,
  • Kamu hizmetlerinden faydalanmaya engel olabilecek bir durumu bulunmamak,
  • Affa uğramış dahi olsa devletin güvenliği üzerinde tehdit oluşturabilecek bir suçtan ötürü yargılanmamış olmak,
  • Askerlik görevini tamamlamış olmak veyahut da askerlik ile bir ilişiği bulunamamak.

TÜRKİYE’DE KAÇ TANE BELEDİYE VAR?

Türkiye’de kaç tane belediye olduğu da merak edilen konu başlıkları arasında yer almaktadır. Her belediye başkanının aynı maaşı almıyor olmasına bağlı olarak toplam belediye sayısı da birçok kişi tarafından arama motorları üzerinden sorgulanmaktadır.

Türkiye’de güncel olarak 30 tane büyük şehir belediyesi bulunmaktadır. İl belediye sayısı 51, büyük şehir ilçe belediye sayısı 519, belde belediye sayısı 390 ve ilçe belediye sayısı da 403’tür.