Manisa Büyükşehir emekçilerinin sendikal tercihlere saygılı belediyecilik beklentisi, seçimlerin ardından hayal kırıklığıyla sonuçlandı. 31 Mart seçimleri öncesi “işçinin demokratik tercihine karışmam” diyen Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, büyükşehir işçilerini 3 aydır baskı ve tehditle sendika değiştirmeye zorluyor.

ALİ CENGİZ OYUNLARI DEVREYE KONULDU

İşçileri HAK-İŞ’e bağlı Hizmet-İş Sendikası’ndan istifaya zorlamak için göreve gelir gelmez 75 işçinin iş akdini fesheden Zeyrek, 800 işçiyi de uzak ilçelere görevlendirerek sürgün etti.

Zeyrek, sendika değiştirme baskısını toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde de sürdürdü. Seçim öncesinde en düşük maaşın 35 bin TL olacağını söyleyen Zeyrek, Belediye-İş üyesi kadrolu işçilere 35 TL verirken belediyeye bağlı BESOT şirketinde çalışan 4 bin 400 işçiye Hizmet-İş üyesi olduklarından dolayı 33 bin 500 TL önererek insaf ve vidan sınırlarını zorladı.

Hizmet-İş üyesi işçilerin taleplerini karşılamayarak süreci uzatan Zeyrek’in, el altından yandaş sendikalara üye olmaları için işçilere baskı yaptığı görüldü.

HİZMET-İŞ ŞUBE BAŞKANI TURGUT: BAŞKAN VERDİĞİ SÖZÜ TUTMUYOR

Emek Haber’e konuşan Hizmet-İş Manisa 2 No'lu Şube Başkanı Tekin Turgut, sendika değiştirme baskısını doğruladı. Başkan Zeyrek’in verdiği sözü tutmadığını söyleyen Turgut, “Başkan Zeyrek verdiği 35 bin TL sözünü tutmamak için olağanüstü çaba harcarken diğer yandan üyesi az olan bir sendika için çalışmaktadır. Bu anlamda bağlı oldukları siyasi parti il başkan yardımcıları ve ilçe başkanları da siyaseti bırakmış sendikacılığa soyunmuş durumdadır. Sözüm ona sendikacılarla iş yerine gidilmekte, ilçelerde telefonla aranarak baskı kurulmaktadır” dedi.

Arslan: Verginin kazanca göre belirlendiği bir model oluşturulmalı Arslan: Verginin kazanca göre belirlendiği bir model oluşturulmalı

Sendika değiştirme baskısıyla ilgili hukuki girişimde bulunduklarını kaydeden Turgut, tüm üyeleri işverenin ve onun maşası olan sendikalara karşı dik durmaya, oluşturulan sahte korku çemberini kırarak emeğine, ekmeğine, geleceğine sahip çıkmaya çağırdı.

‘YETKİYİ SOL SENDİKA ALSIN İSTEDİM’ İTİRAFI

Geçen ay Zeyrek’in belediyeye ait konferans salonunda yaptığı bir konuşmada, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ile görüşmelerinin içeriğini anlattığı görülmüştü. Zeyrek, şu ifadelere yer vermişti: “Belediye-İş sol sendikamız beni ziyarete geldi. ‘Başkanım müsaadeniz varsa biz belediye şantiyesindeki arkadaşlarla görüşerek yetki istemek istiyoruz’ dediler. Ben de ‘bir sol sendikaya belediye başkanının hayır demesi asla söz konusu olamaz’ dedim.

Zeyrek, söz konusu konuşmada şu ifadeleri kullanmıştı: “Belediyede iki sol sendika vardır. Bir tanesi Belediye-İş bir tanesi DİSK’tir, ben belediye personeline ikisinden birine kendi inisiyatiflerini kullanarak üye olsunlar, yetkiyi sol sendika alsın istedim.”