Araştırma sonuçlarının hemen hepsi asgari ücretin üzerinde verileri ortaya koyuyor. Ay sonunu getirmekte zorlanan çalışanlar ve özellikle de asgari ücretli ve emekliler kara kara düşünüyor. BİSAM’a göre emekçiler bayrama açlık sınırının altında giriyor. Dört kişilik bir aile için açlık sınırı 18 bin 489 TL, yoksulluk sınırı ise 63 bin 955 TL olarak açıklandı.

Ekonomi kesimler yüzde 20’lik dilimlere göre en alttaki yüzde 20’lik dilimle, en üstteki yüzde 20’lik dilim arasındaki farkın AB’de 4,5 kat iken Türkiye’de yaklaşık 10 kat olduğunu açıklıyorlar. Açlık sınırının son 17 yılda 5,4 kat arttığı Türkiye’de Covid-19 salgınıyla mutlak yoksul oranı yüzde 12,2’ye, göreli yoksulluk ise yüzde 21,3’e yükseldiği ifade ediliyor.

DİSK Birleşik Metal-İş Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM) açlık ve yoksulluk sınırı raporunu açıkladı. Yapılan hesaplamaya göre dört kişilik bir aile için açlık sınırı 18 bin 489 TL, yoksulluk sınırı ise 63 bin 955 TL olarak açıklandı. 

SAĞLIKLI BESLENMEK GÜNLÜK 600 LİRA

Asgari ücretlinin bayrama açlık sınırının altında girdiğinin belirtildiği hesaplamaya göre sağlıklı ve dengeli beslenmenin maliyeti günlük 600 lirayı geçti. Tek başına yaşayan bir kişi için ise yoksulluk sınırı 30 bin liraya yaklaştı.

ET, YUMURTA SÜT ÜRÜNLERİNİ TAHTINDAN ETTİ

Araştırmaya göre; yüksek fiyat artışlarıyla et, yumurta, kurubaklagil grubu harcama sepetinde süt ve süt ürünlerini tahtından etti. Daha dar bir gruplandırmaya göre harcamalarda et, yumurta ve kurubaklagil grubunun payı yüzde 28.7 ile ilk defa süt ve süt ürünleri grubunun payını geçti. Süt ve süt ürünlerinin payı yüzde 28.2'de kaldı. Sebze ve meyvenin harcamalar içindeki payı yüzde 26.2 oldu. Ekmek, makarna vb. için pay yüzde 9.2, diğer gıda harcamalarının toplam içindeki payı ise yüzde 7.6'dır.

GÜNLÜK EKMEK HARCAMASI 40 TL

Günlük harcamalarda en yüksek maliyet grubunu süt ve süt ürünleri 174.06 liralık harcama gereksinimi ile oluşturdu. Et, tavuk ve balık grubu için yapılması gereken minimum harcama tutarı 136.08 TL. Sebze ve meyve için yapılması gereken günlük harcama tutarı ise 163.59 liraya ulaştı. Ekmek için yapılması gereken harcama tutarı günlük 40.25 lira. Katı yağ ve sıvı yağ ise 32.56 liralık masraf yapılması gereken ürün grubu. Yumurta için 8.44, şeker, bal, reçel ve pekmez için ise 14.34 lira harcama yapılması gerekiyor.

Ağustos ayı enflasyon rakamları belli oldu Ağustos ayı enflasyon rakamları belli oldu