Son dönemlerde geçinmekte bir hayli güçlük çeken emekliler gözlerini zam dönemi olan temmuz ayına dikerlerken çok çeşitli faktörlerin etkisi ile maaşlarına bloke konulan emekliler de bu durumdan nasıl kurtulabileceklerini merak ediyorlar.
Bazı durumlarda emeklilerin maaşların bloke konulabilir. Bu durum hali hazırda geçinmekte güçlük çeken emeklilerin ciddi bir mağduriyet yaşamasına sebep olur. Peki, emekli maaşı blokesi nasıl kaldırılır? Emekli maaşı bloke kaldırma süreci nasıl işler? İşte konuya dair merak edilenler…
EMEKLİ MAAŞLARINA HANGİ DURUMLARDA BLOKE KONULUR?
Emekli maaşı blokesinin kaldırılabilmesi için öncelikle bu bloke durumuna sebep olan faktörün belirlenmesi gerekir. Emekli olmayan vatandaşlar da olduğu gibi emekli vatandaşlarda da borç halinde maaşa bloke konulması normaldir. Ayrıca 12 ay boyunca emekli maaşının hareketsiz kaldığının tespit edilmesi halinde de hesaba bloke uygulanır.
ZİRAAT BANKASI EMEKLİ MAAŞI BLOKESİ NASIL KALDIRILIR?
Kamu bankaları emekli vatandaşlar tarafından sıklık ile tercih edilen kurumlardır. Bu kategori altında hizmet veren bankaların kırsal noktalarda dahi ATM’lerinin ve şubelerinin bulunması, emekli vatandaşların başlıca tercihleri arasında yer alır. Bu kapsamda birçok emeklinin maaşını Ziraat Bankası üzerinden aldığı da bilinmektedir.
Ziraat Bankası’ndan emekli maaşı hesabı bulunan ve çeşitli sebeplerden ötürü hesabına bloke konulan birçok kişi, maaş blokesinin nasıl kaldırılabileceğini merak eder. Bu işlemin gerçekleşebilmesi için maaş hesabının bulunduğu banka şubesine şahsen müracaat edilmesi ve bloke kaldırma talebinin yazılı olarak iletilmesi gerekmektedir. Yanı sıra Ziraat Bankası’nın çağrı merkezine ulaşarak da sürece ilişkin bilgi alınabilmektedir. Ancak bu, kesin bir çözüm değildir. Müşteri hizmetleri çalışanı kişiye genel bir bilgi verip sonuç olarak yine şubeye yönlendirecektir.
PTT EMEKLİ MAAŞI BLOKESİ NASIL KALDIRILIR?
Milyonlarca emeklinin maaş aldığı bir diğer kurum da PTT’dir. PTT’de emekli maaşı hesabı bulunan kişiler bloke durumlarında mutlaka borçlarını ödemeli veyahut da yapılandırmalılardır. Bu işlemin ardından PTT’nin ilgili şubesine bizzat müracaat edilmeli ve blokenin kaldırılması yazılı olarak talep edilmelidir. Bu esnada PTT görevlisine borcun ödendiğini veyahut da yapılandırıldığını gösteren evrakın da ibraz edilmesi gerekmektedir. Tüm işlemlerin tamamlanmasının ardından maaş blokesi kaldırılacaktır.
BLOKE KONULAN EMEKLİ MAAŞI NE ZAMAN ÖDENMEYE BAŞLANIR?
Emekli maaşı hesabına bloke konulmasına yol açan durumun ortadan kalkması ile birlikte maaş ödeme planı da kaldığı yerden işlemeye devam edecektir. Geri ödeme sürecinin başlaması için yaklaşık olarak 1 ayın geçmesi gerekir.
BANKA DEĞİŞİKLİĞİ HALİNDE EMEKLİ MAAŞ BLOKESİ NASIL KALDIRILIR?
Emeklilerin maaş hesaplarını mevcut bankadan bir başka bankaya taşımaları halinde bloke sorunları ile sık sık karşılaşılmaktadır. Bu gibi durumlarda Sosyal Güvenlik Kurumu’na yazılı olarak müracaat edilmesi gerekmektedir. Yanı sıra e- Devlet sistemi üzerinden de banka değişikliği beyan edilebilmektedir.
BLOKELİ EMEKLİ MAAŞI SORGULAMASI NEREDEN VE NASIL YAPILIR?
Kişi emekli maaşına konulan blokeye yol açan durumun tespiti için e- Devlet sistemini kullanabilir. Bunun için öncelikle vatandaşa ait T.C. kimlik numarası ve sistem şifresi ile e- Devlet’e giriş yapılması gerekir. Ardından ise açılan ekrandan SGK ekranına geçiş yapılmalı ve sıralanan hizmetler arasından ‘Hareketsiz ve Blokeli Emekli Maaşı Sorgulama’ seçeneği tercih edilmelidir. Ekran açıldıktan kısa bir süre sonra blokeli maaş sorgulaması sonuçlanmış olur.
BLOKELİ MAAŞ İADE BAŞVURUSU NEREDEN VE NASIL YAPILIR?
Yukarıda da belirtmiş olduğumuz gibi maaş blokesi kişinin kendisi tarafından kaldırılamamaktadır. Kişi blokenin kaldırılması için SGK’ya şahsen müracaat edebildiği gibi e- Devlet sistemi üzerinden de bloke kaldırma talebi oluşturabilmektedir. Bunun için sisteme giriş yapılıp ‘Hareketsiz ve Blokeli Emekli Maaşı Sorgulama’ ekranına geçiş yapılmalı ve ardından da ‘İade Talebi Oluştur’ seçeneği tıklanmalıdır.