EMEK HABER ÖZEL / Bilindiği üzere Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından toplantıya çağrılıyor. Komisyon, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından toplantıya çağrılıyor ve yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında teamül üzerine aralık ayında dört kez toplanıyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Komisyon genellikle Çalışma Genel Müdürünün başkanlığında toplanıyor. Oyların eşitliği halinde Komisyon başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.
Komisyonun Kuruluşu ve Toplantı Esasları
Asgari Ücret Yönetmeliğinin 8'inci maddesinde Komisyonun Kuruluşu ve Toplantı Esasları belirlenmiştir. Buna göre;
Komisyon; Bakanlığın tespit edeceği üyelerden birinin başkanlığında;
a) Bakanlık Çalışma Genel Müdürü veya yardımcısı,
b) Bakanlık İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü veya yardımcısı,
c) Devlet İstatistik Enstitüsü Ekonomik İstatistikler Dairesi Başkanı veya yardımcısı, (İşgücü, Hizmetler, Fiyat İstatistikleri ve İndeksler Dairesi Başkanlığı)
d) Hazine Müsteşarlığı temsilcisi,
e) Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığından konu ile ilgili dairenin başkanı veya yetki vereceği bir görevli,
f) Bünyesinde en çok işçiyi bulunduran en üst işçi kuruluşunun değişik işkolları için seçeceği beş temsilci,
g) Bünyesinde en çok işvereni bulunduran işveren kuruluşunun değişik işkolları için seçeceği beş temsilciden,
kurulmaktadır.
Komisyon, Bakanlığın çağrısı üzerine toplanır ve Bakanlıkça hazırlanan gündeme göre çalışır.
Komisyon, en az on üyenin katılımı ile toplanır ve oylarının çoğunluğu ile karar verir. Karara katılmayan üye, isterse katılmama gerekçesini belirtir. Oyların eşitliği halinde, Başkanın bulunduğu taraf çoğunluğu sağlamış sayılır. Komisyonun her toplantıda aldığı kararlar karar defterine yazılır ve başkan ve üyelerce imzalanır.
Komisyonun ücretin belirlenmesine ilişkin kararı kesindir. Bu kararın, toplanan bilgi ve belgelere göre hazırlanacak bir gerekçeye dayandırılması zorunludur.
Asgari ücretin belirlenmesinde nelere dikkat ediliyor?
Yönetmeliğin ücretin belirlenmesindeki esasları düzenleyen 7. maddesinde şu ifadelere yer verilmiştir:
Komisyon, ücretin belirlenmesinde; ülkenin içinde bulunduğu sosyal ve ekonomik durumu, ücretliler geçinme indekslerini, bu indeksler yoksa geçinme indekslerini, fiilen ödenmekte olan ücretlerin genel durumunu ve geçim şartlarını göz önünde bulundurur.
Asgari ücretin belirlenmesinin bu sene çetin geçeceğini şimdiden ifade edebiliriz. Daha önceki yıllarda oldukça yüksek belirlenen asgari ücretin bu yıl istenen sevide olması biraz zor görünüyor. Ümit ederiz ki işçileri tatmin edecek bir ücret belirlenir.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu ne kadar ücret alıyor?
Yönetmeliğin 16.maddesinde Komisyonun alacağı ücret belirlenmiştir. Buna göre;
Her toplantı günü için komisyon başkanına 1100, üyelerine 1000, raportörlere ise 800 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucunda bulunan miktarda huzur hakkı ödenir. Ancak, her asgari ücret tespitinde on toplantı gününden fazla huzur hakkı ödenmez.
Bu bilgilere göre;
1- Komisyon başkanına 1100*0,907796= 998,57 TL,
2- Komisyon üyelerine 1000*0,907796 = 907,79 TL,
3- Raportörlere 800*0,907796 = 726,23 TL,
Günlük ücret ödenmektedir. Bu ödemeden gelir vergisi ve damga vergisi kesilmektedir.