Hükümet üst düzey kamu yöneticileri atamalarında kritik bir düzenleme yapmaya hazırlanıyor.
TBMM'ye geçtiğimiz hafta sunulan yasa teklifinde, üst düzey atamalarla ilgili düzenlemeye yer verildi.
Buna göre, üst düzey bürokrat atamalarında, aranan hizmet süresinin hesabında 'sigortalı' olmak yeterli olacak.
Mevcut sistemde, üst düzey bürokratların atamalarında 'görevine göre' değişmekle birlikte aynı alanda, 3 yıl, 5 yıl 10 yıl görev yapma şartı aranıyor.
Bu sürenin hesabında da, daha çok 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi veya Emekli Sandığı'na tabi olarak çalışma baz alınıyor.
Yeni yapılan düzenleme ile bu kural esnetiliyor.
Atanmak için gerekli olan sürenin hesabında 'sigortalı olarak çalışma' yeterli görülüyor.
Yani üst düzey olarak atanmadan önce, Bağ-Kur'lu veya SSK'lı olarak çalışılan sürelerde dikkate alınacak.
TORBA KANUN TEKLİFİNDE YER ALAN İLGİLİ DÜZENLEME METNİ ŞÖYLE:
"Üst kademe kamu yöneticisi kadro, pozisyon ve görevlerine atanacaklar için aranan hizmet süresinin hesabında, dört yıllık yükseköğrenim gördükten sonra kamu kurum ve kuruluşlarında, sosyal güvenlik kurumlarına tâbi olmak kaydıyla uluslararası kuruluşlar ile özel sektörde veya serbest olarak fiilen çalışılan sürelerin tamamı dikkate alınır.
Üst kademe kamu yöneticisi kadro, pozisyon ve görevlerine, Cumhurbaşkanlığı kararnamesinde yer alan şartları taşımak kaydıyla 657 sayılı Kanunun atanma, sınavlar, kademe ilerlemesi ve derece yükselmesine ilişkin hükümleriyle bağlı olmaksızın atama yapılabilir. Ancak bu şekilde atanmış olmak, kamu kurum ve kuruluşlarındaki diğer herhangi bir kadro, pozisyon ve göreve atanma veya kamuda herhangi bir statüde çalışma açısından kazanılmış hak teşkil etmez. Dokuzuncu fıkranın ilgili hükmü saklı kalmak kaydıyla, bu fıkraya göre açıktan atananlardan görevi sona erenlerin veya görevden alınanların memuriyetle ilişikleri kesilir.!