EMEK HABER ÖZEL / Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında, bakan özel kalem müdürlerinin daha yüksek maaş alması için hiç bir yeterlilikleri olmadığı halde Bilgi Teknolojileri Genel Müdürü olarak atanması, kamuda etik tartışmalarını yeniden gündeme getirdi. Bakanlığın stratejik birimlerinden olan Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğünün, Bakanlar tarafından 'doldur boşalt' şeklinde kullanılması tepkilere neden oluyor.
Bilindiği üzere bundan önceki Bakan Prof. Dr. Vedat Bilgin’in Özel Kalem Müdürü Ali Osman Akalan da hem Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğüne atanmış hem de Özel kalem Müdürlüğünü vekaleten yürütmüştü.
Mevcut Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan’da selefinin yolundan giderek Özel Kalem Müdürü İhsan Esen’i Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğüne atayarak, Özel Kalem Müdürlüğünü de vekaleten yapmasını sağladı.
BAKANLIĞIN İNTERNET SİTESİNDEN SAKLANDI!
Bakanlığın internet sitesinde ise Özel Kalem Müdürünün ismine yer verilmediği görülüyor. Ancak Bakanlıktaki herkes İhsan Esen’in fiilen Özel Kalem Müdürü olarak görev yaptığını biliyor.
ETİK DIŞI ATAMA BAKANLIKTA GELENEK HALİNE GELDİ!
Bakan Işıkhan'ın bir önceki Bakanı takip ederek özel kalem müdürünü Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğüne ataması Bakanlıkta etik dışı atamanın gelenek haline getirildiğini gösteriyor.
Her iki Bakan döneminde atanan özel kalem müdürlerinin, bilgi işlem tecrübesinin olmaması bu atamaların sorgulanmasına neden olurken, bu durum Bakanlıktaki çalışanların motivasyonunu da bozuyor.
Bakanlık kaynaklarından alınan bilgilere göre, Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğünün, 'doldur boşalt' görevi görür hale getirildiğine dikkat çekiliyor. Atanan kişiler hiçbir şekilde bu genel müdürlükte görev yapmıyorlar. Özel kalem müdürlüğü yapmalarına rağmen genel müdür maaşı alıyorlar.
ÖZEL KALEM MÜDÜRLERİNE GENEL MÜDÜR MAAŞI!
Bilindiği üzere özel kalem müdürü ile genel müdür arasında çok büyük maaş farkı bulunuyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında, birilerine yüksek maaş verebilmek için sistem bozma pahasına atama yapılması adeta Bakanlarca alışkanlık haline getirilmiş durumda.
ETİK DIŞI ATAMALAR SAYIŞTAY DENETİM RAPORUNA GİRMEDİ!
Diğer yandan Bakanlıktaki etik dışı bu atamalar, Sayıştay denetim raporuna da girmedi. Bakanlığın 2023 yılı Sayıştay raporunda konuyla ilgili hiçbir bulguya yer verilmedi.
Her iki Bakanın da akademik geçmişe sahip olmasına rağmen bu tür etik dışı atamalara rıza göstermesi dikkat çekerken, kamu kurumlarında yaşanan etik ihlallerini inceleme yetkisi bulunan Kamu Görevlileri Etik Kurulu'nun da bu tür etik ihlallerini görmezlikten gelmesi de etik dışı atamaların yayıngınlaşmasının önünü açıyor.