HABER MERKEZİ / Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ulusal İstihdam Stratejisi Tanıtım Toplantısı'nda açıklamalarda bulundu.
İŞKUR gençlik programını bugün itibari ile devreye alıyoruz diyen Erdoğan, programla ayda 5 gün katılacak öğrencilerimize 5 bin 415 lira, 14 gün katılacaklara yaklaşık 15 bin 162 lira destek verileceğini ve programdan toplam 1 milyon öğrencinin istifade etmesinin hedeflendiğini belirtti.
Programdan hane gelirleri, asgari ücretin 3 katının altında kalan öğrencilerin faydalanacağını söyleyen Erdoğan, "Günlük bin 83 liralık ödeme ile programa ayda 5 gün katılacak öğrencilerimize 5 bin 415 lira, 14 gün katılacak öğrencilerimize ise yaklaşık 15 bin 162 lira tutarında destek vereceğiz. Ayrıca katılımcıların kısa vadeli sigorta primlerini de biz karşılayacağız. Programdan bu yıl 200 bin, önümüzdeki 4 yıl boyunca toplam 1 milyon üniversiteli gencimizin istifade etmesini planlıyoruz. Kampüslerde ve üniversitelerimizin çalışma yaptıkları alanlarda düzenlenecek programlarla öğrencilerimiz iş arama, finansal okuryazarlık, özgeçmiş hazırlama ve mülakat teknikleri gibi eğitimler de alacaklar. Öğrencilerimiz ve üniversitelerimiz için hayırlı uğurlu olsun diyorum" ifadelerini kullandı.
Bakan Işıkhan daha önce bu programı açıklamıştı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, 2024 yılında Hacettepe Üniversitesi’nde akademisyenler ve öğrencilerle bir araya gelmiş ve onlara “İşgücü Uyum Programı”nı açıklamıştı.
Işıkhan burada öğrencilere hem okuyun hem de çalışarak harçlığınızı çıkarın tavsiyesinde bulunmuştu. Bakan Işıkhan öğrencilere okulun temizliğine katkıda bulunarak harçlıklarını çıkarabileceği tavsiyesinde bulunmuştu.
Bakan Işıkhan öğrencilere hitabında kamu hizmetinin yürütümünde, spor tesisinde, kütüphanede, bahçenin temizlenmesinde vs. haftanın 3 günü çalışarak ayda 11-12 bin TL harçlık vermeyi planladıklarını belirtmiş ve bu ödemenin lisans bursundan daha fazla ve geri ödemesiz olduğunu da belirtmeyi ihmal etmemişti.
Bakanın teklifi öğrencilerde şaşkınlık oluşturmuştu
Türkiye İş Kurumu aracılığıyla öğrencilerin öğrenim gördükleri alanla ilgili bilgi ve tecrübelerini arttırmaya yönelik çalışmalar yerine okulun temizliğini yapmayı öneren Bakanın bu teklifi şaşkınlık oluşturmuştu.
Öğrencilerin sigortasız şekilde (sadece GSS’li) ucuz işgücü olarak kullanılması ve bunun da müjde olarak belirtilmesi şaşkınlığı daha da arttırmıştı.
Şimdi de aynı program Cumhurbaşkanına müjde olarak açıklattırıldı. Bakalım bundan sonra hangi müjdeler gelecek?