Gündem

Deprem bölgesindeki vergi borçları için yeni düzenleme

Deprem bölgesindeki vergi borçları için yeni düzenleme geldi. 4 il ve 2 ilçede mücbir sebep hali nedeniyle vergi mükelleflerine borçlarını ödeme konusunda ilave süre ve taksitlendirme imkanı tanınacak.

Abone Ol

Hazine ve Maliye Bakanlığı, depremden etkilenen illerdeki mükelleflerin mücbir sebep halinde olduğunu kabul etmişti. Beyanname ve bildirimlerin verme süresi ertelenmiş, mücbir sebep hali kademeli olarak sonlandırılmıştı. Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya ile Gaziantep'in İslahiye ve Nurdağı ilçelerindeki mükellefler için mücbir sebep hali 31 Ağustos'ta sona erecek.

Mücbir sebep döneminde ertelenen beyannameler için özel beyan ve ödeme takvimi oluşturuldu. KDV beyannameleri 30 Eylül'e kadar verilebilecek. Ödemeler için 4 farklı tarih belirlendi, ilki eylül ayında başlayacak, izleyen ödemeler takip eden ay sonlarında yapılabilecek.

Gelir stopaj vergisi beyannameleri 31 Ekim 2024'e kadar verilecek ve bunun için 4 farklı ödeme tarihi belirlendi. 2022 ve 2023 yılına ilişkin yıllık gelir ve kurumlar vergisi beyannameleri 31 Ekim'e kadar verilebilecek, ödemeler sırasıyla 2 Aralık 2024 ve 31 Aralık 2024'e kadar yapılacak. Motorlu taşıtlar vergisinin 2023 yılı 2'nci taksiti ile 2024 yılı 1'inci ve 2'nci taksitlerine ilişkin ödemeler 2 Aralık'a kadar yapılabilecek.

Depremden etkilenen mükellefler, gerekli belgelerle vergi dairelerine başvurarak mücbir sebep halinin devam ettiğini belirtebilecek. Gelir İdaresi Başkanlığı, bu talepleri değerlendirecek ve mücbir sebep halinin devam ettiğine karar verilen mükelleflere ilave süre verebilecek. Ayrıca, gerekli şartları taşıyan mükelleflerin borçları, faiz alınmaksızın, 24 aya kadar taksitlendirilebilecek. Mücbir sebep nedeniyle ödenememiş vergi borçlarını tek seferde ödemekte zorluk yaşayan mükellefler, ödeme sürelerini takip eden ay sonuna kadar borçları için taksit talebinde bulunabilecek.