HABER MERKEZİ / Kamu kurumlarındaki yönetim ve denetim kurulu üyelerinin fonksiyonu Yunus Emre Enstitüsü’nde ortaya çıkan yolsuzluk sonrasında tekrar gündeme geldi. Yönetim ve denetim kurulu üyelikleri adeta ilave para almak için kullanılan görevler olsa da ciddi bir sorumluluğu bulunmaktadır.
Yunus Emre Enstitüsü’nden sosyal medyada yapılan açıklamada yolsuzluk kabul edilmişti. Yapılan açıklamada; “Vakıf Mütevelli Heyeti tarafından 2024 yılı Haziran ayında, başta eski Enstitü Başkanı Şeref Ateş olmak üzere ilgili vakıf personeli görevden alınmış, ardından Temmuz 2024 itibarıyla teftiş süreci başlatılmıştır. Yürütülen teftiş sonucunda elde edilen bulgular doğrultusunda, 23 Aralık 2024 tarihinde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur” ifadelerine yer verildi.
Ayrıca Yunus Emre Vakfı’nın Denetim Kurulu’nda da muhalefetin temsilcisi olarak CHP 24. dönem İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz’ün yer alması ise işin geldiği boyutu gösteriyor. Bu kişinin hiç mi denetim yapmadığı yada kulağına hiç mi usulsüzlük yapıldığı bilgisinin gelmediği merak ediliyor. Hatta ana muhalefetin denetim kurulu temsilcisinin de uyumuş olduğu hatta uyuya kalmış olduğu ifade ediliyor.
5653 sayılı Yunus Emre Vakfı Kanunu’nun 4 üncü maddesinde Denetleme Kurulu’na dair “Bakanlık, Dışişleri Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı tarafından görevlendirilecek birer üye ile iktidar ve ana muhalefet partisi tarafından üç yıl süreyle seçilecek birer üyeden oluşur. Maliye Bakanlığı temsilcisi Denetleme Kurulunun başkanıdır” ifadeleri yer alıyor.
Ana muhalefet partisinin Vakıftaki CHP temsilcisi 24. Dönem İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz’ün firari olduğu belirtilen eski Başkan Şeref Ateş ile Yunus Emre Vakfı’nı temsilen birçok ülkeye gittiği belirtiliyor. İşte durum du.