EMEK HABER ÖZEL /Diyanet İşleri Başkanlığında fetvalık atama!” başlıklı haberimizde Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın özel kalem müdürlüğünü yapan Hasan Güçlü’nün aynı zamanda kurumun Rehberlik ve Teftiş Başkanlığını yapmasını gündeme getirmiştik.

İşin doğrusu bu haber Başkanlığın çok da umurunda olmadı. Yazarlar, konuşurlar gelir geçer kabilinden geldi geçti. 
Ali Erbaş’ın Başkanlığı dönemindeki kadar bu Başkanlığın tartışıldığına şahit olunmamıştır. Nasıl olsa eleştiri yapanlar sol basın onlar zaten Diyanet İşleri Başkanlığından da hazzetmezler öyleyse yaptıkları haberler de sorunludur mantığı işlemektedir. Ancak gelinen noktada eleştiri Dine ve dindarlara yansımaya başladı. 

Şimdi de Diyanet Vakfında yaşanan araç tahsis olayını gündeme getireceğiz. Bu Vakfın Mütevelli Heyeti Başkanının da Ali Erbaş olduğunu hatırlatmamız gerekiyor.

Diyanet Vakfının 2023 yılı Faaliyet Raporunda Vakfın bir yıllık faaliyetlerine yer verilmiştir. 

Raporun sunuş kısmında aynen; “Vakıf, kesintisiz hayır işleme bilincinin pratiğe yansımasıdır. İnfakın bir şubesi olan vakıf, ahirete iman etmiş olmanın somut bir göstergesi; bencilliği yenmenin fiilî bir ispatı, paylaşmanın en güzel bir örneği ve Allah sevgisinin en bariz belirtisidir. İslam medeniyetinin adeta simgelerinden olan, Osmanlı’da ve günümüzde de en güzel örneklerinin sergilendiği vakıf hizmetleri, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAS) döneminden itibaren fakir ve kimsesizlere aş ve barınak sağlama, hastaları tedavi etme, hizmetleri, öğrencileri destekleme, hayvanları koruma, cami, mescit gibi ibadethanelerin ve diğer kamu tesislerinin inşa, bakım ve onarımının sağlama gibi yaşama dokunan her alanda var olmuştur.” ifadelerine yer verilmiştir. Elhak bu ifadeler doğrudur.

Yukarıdaki ifadelere bakarken ki sevincimiz adeta kursağımızda kaldı. Raporu incelerken bir de ne görelim. Vakıf, Diyanet İşleri Başkanlığına 23 adet araç tahsis etmiş. Bunun İslami, hukuki veya ahlaki olduğunu nasıl izah edeceğiz?

Müslümanların bağışlarıyla hayatiyetini ve faaliyetlerini sürdüren Vakfın 23 aracı Diyanet İşleri Başkanlığına hangi yetkiyle tahsis ettiğini nasıl izah edeceğiz? Beyler burası vakıf ve tahsis edilenlerde vakıf malı.

-Vakfın Başkanı olan Ali Erbaş’a şimdi soralım. Vakıf malları bu şekilde başka kurumlara tahsis edilebilir mi?

-Öncelikle bunun dini boyutu nedir?

-Bu konuda Din İşleri Yüksek Kurulundan fetva alındı mı?

Çankaya belediyesi kamu konutlarını kafasına göre dağıtmış Çankaya belediyesi kamu konutlarını kafasına göre dağıtmış

-Vatandaşlar bu durumu öğrenince bu Vakfa bağış yaparlar mı?

Soruları çoğalta biliriz. Ancak lafın tamamı akıllılara anlatılmaz.

Bunca ödenek tahsisine rağmen bir de Diyanet Vakfından araç tahsis edilmesi ahlaken ciddi sorunlar içermektedir. Her iki kurumunda Başkanı olan Ali Erbaş’ın böyle bir tasarrufta bulunmasının doğru olmadığını düşünüyoruz.

2023 yılının Faaliyet Raporundaki ifadeler aynen şu şekildedir: “Diyanet İşleri Başkanlığına tahsisli toplam 23 araçtan 9 adedi TDV EĞİTİM YATIRIM A.Ş.’den kiralanarak tahsis edilmiştir. 14 adet araç ise mülkiyeti Vakfımıza ait olup DİB emrinde kullanılmak üzere tahsis edilmiştir.”

Vakıf mallarının amacı dışında kullanılamayacağını Diyanet İşleri Başkanına hatırlatmaktan da hicap duyduğumuzu belirtmek zorundayız. Bize göre Başkanın bu yükü kaldıramadığı ve kendisinin ciddi bir yük haline geldiği anlaşılıyor. Çok yazık.