Konu zam olunca kapılar kapanıyor! Konu zam olunca kapılar kapanıyor!

Geçmişten günümüze kadar ‘garanti meslek’ olarak gelen ve bugün de birçok gencin hedefleri arasında yer alan doktorluk, arama motorları üzerinden sık sık sorgulanıyor. Doktorların çalışma şartlarının yanı sıra maaşları da birçok kişi tarafından merak ediliyor.

2024 yılının başı itibari ile geçerli olan memur maaşı ve asgari ücret zamları, birçok meslek grubunda olduğu gibi doktorlarda da çeşitli maaş değişikliklerinin yaşanmasına aracılık etmiştir. Kamudan başlayıp özel sektöre sirayet eden maaş değişiklikleri neticesinde hekimlerin ne kadar kazandıkları merak edilmektedir. Peki, 2024 doktor maaşları ne kadar? Doktor maaşları neye göre değişir? İşte güncel doktor maaşlarına dair merak edilen tüm detaylar…

Doktor Maaşları 2

DOKTOR MAAŞI NE KADAR? 2024

Doktor maaşları kişilerin uzmanlık alanlarına göre değişiklik göstermektedir. 2024 yılının başında açıklanan maaş zamları kapsamında bir uzman doktorun kazancı 82 bin TL’ye yükseltmiştir. Elbette ki bu artış kamuya bağlı sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışan uzman doktorlar için geçerlidir.

Uzmanlık alanının yanı sıra, doktorun tecrübesi ve diğer özellikleri de maaş tutarlarını doğrudan etkilemektedir. Özel hastanelerde çalışan uzman doktorlar için hastanenin niteliği, hasta hacmi gibi detaylar da maaşları etkileyen faktörler arasında yer almaktadır.

PRATİSYEN DOKTOR MAAŞI NE KADAR? 2024

Pratisyen hekimler henüz bir alan üzerine uzmanlaşmamış olan hekimlerdir. Geçtiğimiz yılın ikinci yarısında ortalama 25 bin TL’lik aylık kazançları bulunan pratisyen hekimler, bu yılın başında yaşanan maaş artışları neticesinde 38 bin TL civarında bir kazanç sağlamaya başlamışlardır.

Pratisyen hekim maaşları, kamu ve özel olarak iki farklı başlık altında değerlendirilmelidir. 38 bin TL’lik kazanç, devlet kurumlarında çalışan pratisyen hekimler için geçerlidir. Özel kurumlarda ise ücret aralığı bir hayli geniştir.

YENİ MEZUN DOKTOR MAAŞLARI NE KADAR? 2024

2023 yılının ikinci yarısında derece 1/4’ten başlayan yeni mezun doktorlar için belirlenmiş olan maaş tutarı 15 bin TL seviyesindeydi. Yeni yıl zamlarının ardından bu tutar 20 bin TL ila 40 bin TL aralığına yükseltildi.

Tıp fakültesinden henüz mezun olan doktorların maaşları; çalıştıkları alanlara, staj programlarına ve diğer faktörlere bağlı olarak değişmektedir.

DOKTOR MAAŞLARI BÖLGEDEN BÖLGEYE GÖRE DEĞİŞİR Mİ?

Doktor maaşları kişinin hizmet verdiği bölgeye, hastaneye hatta şehre göre değişiklik göstermektedir. Eğer kişi devlete bağlı bir sağlık kurumunda değil de özel bir sağlık kurumunda çalışıyor ise maaş tutarı bir hayli değişebilmektedir.

Doğu Bölgesi’nde hizmet veren bir sağlık kurumunda çalışan doktorların maaşları, diğer bölgelerde çalışan meslektaşlarının maaşlarına göre daha yüksek olabilir.

SEVİYESİ YÜKSEK OLAN DOKTORLARIN KAZANÇLARI DA YÜKSEK Mİ?

Her alanda olduğu gibi doktorluk alanında da seviye, maaşları doğrudan etkileyen bir faktördür. Seviye ne kadar yüksek ise ilgili doktorun maaşı da diğerlerine göre o oranda yüksek olacaktır.

Doktorlarda hiyerarşi temelli bir düzenleme söz konusudur. Yani deneyim ve seviye, doktorların maaşlarında değişiklik gözlenmesine yol açmaktadır. Mesleğe yeni başlayan bir doktor ile mesleğinde tecrübesi bulunan bir doktorun aynı maaşı alabilmesi söz konusu değildir.

Doktor maaşlarını etkileyen diğer faktörler arasında meslek bazlı riskler de yer almaktadır. Özellikle mesleğe yeni başlayan doktorların bulundukları bölgelerde ve çalıştıkları alanlarda riskin yüksek olması, maaş tutarını da doğrudan etkilemektedir. Bu durum elbette ki tecrübe kazanmış olan doktorlar için de geçerlidir.