HaberTürk’ten Ahmet Kıvanç, düşük emekli maaşlarının yükseltilmesinin mevzuatlara göre mümkün olduğunu söyledi. Sosyal güvenlikle ilgili okuyuculardan gelen soruları cevaplandıran Kıvanç, ‘Emekli aylığı sonradan artırılabilir mi?’ sorusuna verdiği cevap bu konuda düşüncesi olanlara önemli bilgiler içeriyor.

Emekli olurken nelere dikkat edilmeli? Emeklilik müracaatı nasıl yapılır? Emekli olurken nelere dikkat edilmeli? Emeklilik müracaatı nasıl yapılır?

EMEKLİ MAAŞININ KESTİRİLMESİ GEREKİYOR!

Emekli aylığının sonradan artırılmasının mümkün olduğunun altını çizen Kıvanç, bunun için emekli aylığının kestirilip çalışmaya devam edilmesi gerektiğini dile getirdi. Ancak bu noktada iyi hesap yapılması gerektiğini vurgulayan Kıvanç, “Bu noktada hesaplama iyi yapılmalıdır. Emekli aylığında sağlanacak artış emekli aylığının kestirilmesine değer mi? sorusuna cevap aranmalıdır” dedi.

EMEKLİ AYLIĞI SONRADAN ARTIRILIR MI? HESABINI İYİ YAPMAK GEREKİYOR!

Kıvanç, bu konuda bir örnek vererek, şunları kaydetti: “Örneğin, emekli aylığı 12.500 lira, yaşı da henüz 45 olan bir kişi brüt asgari ücretin 3-4 katından (60.000 – 80.000 TL’den) fazla ücretle çalışma imkânı buldu diyelim, bu kişi emekli aylığını kestirmeden devam ederse eline ayda 12.500 TL, yılda 150.000 TL para geçer ama hayatı boyunca düşük emekli aylığı alır. Yatırılan sosyal güvenlik destek priminin (SGDP) emekli aylığına hiçbir katkısı olmaz.

Aynı kişi emekli aylığını kestirip çalışmaya devam ettiğinde her yıla karşılık emekli aylığında 1.500 TL artış yapabiliyorsa 5 yılın sonunda emekli aylığı 7.500 TL artar. Emekli aylığını kestirdiği için 5 yıl boyunca mahrum kalacağı 750.000 TL’yi, aylığındaki 7.500 TL artışla 100 ayda (yaklaşık 8 yılda) telafi eder ve ömrünün sonuna kadar 12.500 TL yerine 20.000 TL aylık alır.

YÜKSEK MAAŞLA ÇALIŞIRSANIZ EMEKLİ MAAŞINIZI 5 YILDA İKİYE KATLAYABİLİRSİNİZ!

Örneğimizdeki kişi emekli aylığını kestirdikten sonra her yıla karşılık 2.500 TL artış yapabiliyorsa bu durumda emekli aylığı 5 yıl çalışma sonucu 12.500 TL artar. Beş yılda uğradığı kaybı ise yeniden emekli olduğunda 5 yılda telafi edip emeklilik hayatının geri kalan kısmında daha rahat edebilir.

Çalışırken aldığı ücret düşük olan kişiler için ise emekli aylığını kestirmek avantajlı olmayabilir. Aylıkta artış sağlansa bile aylığını kestirdiği için uğrayacağı kaybı çok uzun sürede telafi edecekse emekli aylığını kestirmek doğru olmaz.