10 yıldır aynı şirkette çalışan bir kişinin kendi isteğiyle işyerinden ayrılması üzerine tazminat alıp alamayacağına yönelik sorusuna cavep veren Sarısu, emekli olmak için gerekli bazı şartlardan bahsetti.

Sarısu,“Emekli olmak için aranan şartlardan yaş dışındaki şartları sağlayanlar işlerinden kıdem tazminatı alarak ayrılabiliyor. 3750 günle işinizden kıdem tazminatı alarak ayrılamazsınız. Çünkü yaş haddinden emekli olmak için 4900 gün prim ödeme ve 61 yaş şartlarına tabisiniz. 1150 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 4900 güne tamamlayacağınız tarihte işinizden kıdem tazminatı alarak ayrılabilirsiniz” dedi.

EMEKLİLİK İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR

Emekli olmak için aranan şartlardan bahseden Sarısu, “Yaş dışındaki şartları sağlayanlar işlerinden kıdem tazminatı alarak ayrılabiliyor. İki şekilde emekli olabilirsiniz. 1) 7200 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabi olarak. Bu seçenekte 2600 gün daha prim ödeyerek priminizi 7200 güne tamamlayacağınız tarihte işinizden kıdem tazminatı alarak ayrılabilirsiniz. 2) 4800 gün prim ödeme ve 61 yaş şartlarına tabi olarak. Bu seçenekte 200 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 4800 güne tamamlayacağınız tarihte işinizden kıdem tazminatı alarak ayrılabilirsiniz” dedi.

’58 YAŞINDA EMEKLİ OLMAK İÇİN 7200 GÜN PRİM’

4600 gün prim ödemesi olan bir vatandaşın ‘ne zaman emekli olabilirim?’ sorusuna yanıt veren Sarısu, “Emekli olmak için aranan şartlardan yaş dışındaki şartları sağlayanlar işlerinden kıdem tazminatı alarak ayrılabiliyor. İki şekilde emekli olabilirsiniz. 1) 7200 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabi olarak. Bu seçenekte 2600 gün daha prim ödeyerek priminizi 7200 güne tamamlayacağınız tarihte işinizden kıdem tazminatı alarak ayrılabilirsiniz. 2) 4800 gün prim ödeme ve 61 yaş şartlarına tabi olarak. Bu seçenekte 200 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 4800 güne tamamlayacağınız tarihte işinizden kıdem tazminatı alarak ayrılabilirsiniz” diye yanıtladı.

Emekliler Derneği'nden enflasyon açıklaması! Emekliler için endeks oluşturulmalı Emekliler Derneği'nden enflasyon açıklaması! Emekliler için endeks oluşturulmalı

‘ASKERLİK BORÇLANMASIYLA EMEKLİ OLUNUR MU?’

Bir diğer soru ise, askerlik borçlanmasıyla emekli olunup olunamacağıyla ilgiliydi. Sarısu, gelen soruyu şu şekilde yanıtladı: “Farklı sigortalılık statüsünde prim ödeyenlerin hangi sigortalılık statüsünden emekli olacaklarını son yedi yıl kuralı belirliyor. Primi ödenen son yedi yılda (son ödenen 2520 gün prim içinde) fazla prim ödenen sigortalılık statüsünden, prim ödemleri eşitse son olarak tabi olunan sigortalılık statüsünden emekli olunuyor. Bu nedenle SSK şartlarıyla emekli olabilmeniz için, Bağkur’dan sonra SSK’ya en az 1260 gün prim ödemeniz gerekiyor. Bağkur’dan sonra sigortalı bir işte çalışarak SSK’ya 1260 gün prim ödemeniz halinde, SSK da emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi, 5675 gün prim ödeme ve 54 yaş şartlarına tabi olursunuz. Bağkur’dan sonra SSK’ya ödeyeceğiniz primi 1260 güne tamamlayacağınız tarihte SSK’dan emekli olabilirsiniz” diye konuştu.