TÜİK'in, 2024 Ekim ayı TÜFE hesaplaması yine şaşırtmadı. İstanbul Ticaret Odası (İTO), Temmuz - Ekim aralığında ücretliler geçinme endeksine göre yüzde 14,16 artış, ENAG ise yüzde 21,87 artış hesaplarken, TÜİK bu dönem için yüzde 12,08 hesaplama yaptı.
İşte tam bu yüzden, TÜİK artık emeklilerin ve çalışanların güvenmediği bir kuruma dönüştü. İşçi, memur ve emekliler olmak üzere yaklaşık 42 milyon insanın maaş zamları TÜİK rakamlarına göre belirlenirken, bu kesimler ne yazık ki, TÜİK'e olan güvenini tamamen kaybetti.
Türkiye İstatistik Kurumu, 2022 Mayıs ayı itibariyle hesaplamada önemli değişikliklere gitmiş ve her ay açıklanan ortalama fiyatların yayınlanmasına son vermişti. Bu duruma itiraz edilmesine rağmen, TÜİK'in, bilimsel ve objektif gerçeklerden giderek uzaklaşan yeni bir hesaplama yöntemine geçilmesiyle birlikte, çarşı-pazar fiyatlarının çok uzağında kalan hesaplama yapması, milyonlarca emekli ve çalışanların daha az zam almasına neden oluyor.
TÜİK'in, çarşı pazarla uyumlu olmayan ve ortalama fiyatları gizleyen bir yaklaşımla, kapalı kutu gibi bir kurum haline gelmesinden büyük şaşkınlık yaşadıklarını belirten, Türkiye Emekliler Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün, devlet kurumlarının her türlü eleştiriden uzak kalacak şekilde hesaplama yapması, özellikle de TÜİK’in güven veren bir kurum olmasını beklediklerini söyledi.
EMEKLİ MAAŞLARI ERİDİ
Ergün açıklamasında şunları söyledi:
"Emeklilerimizin 12 Bin 500 TL olan aylıklarının alım gücü, geçen dört ay içinde; TÜİK'e göre 1.506 TL, ENAG'a göre 2.734 TL ve İTO'ya göre de 1.770 TL erime yaşamıştır.
TÜİK, emeklinin zamlarını küçülten bir hesaplama yerine, çarşı-pazarla ters düşmeyen bir hesaplama yapmasını ve ortalama fiyatları internet sitesinde yeniden yayınlamasını bekliyoruz. İçerisinde ne gibi ürünlerin olduğunu bilmediğimiz bir sepete göre tüfe hesabı yapılmasını samimi ve dürüst bir yaklaşım olarak görmemiz mümkün değildir.
Enflasyon baskısı altında ezilen alım gücünün yeniden sağlanması için emekli aylıklarına ivedilikle, Ocak ayı beklenmeden suni teneffüs yerine geçecek bir seyyanen zam yapılması öncelikli talebimizdir. 2024 Emekliler yılı ancak böyle bir müjdeyle taçlandırılarak sonlandırılabilir. Sayın Cumhurbaşkanımızdan ve parlamentomuzdan beklentimiz acil ve dengeli bir seyyanen zamdır."