YÖNETMELİK

Millî Savunma Bakanlığından:

YÜKÜMLÜ ERBAŞ VE ERLERİN GENEL SAĞLIK SİGORTASI KAPSAMINDA

SAĞLIK HİZMETİ SUNUCULARINDAN ALMIŞ OLDUKLARI SAĞLIK

HİZMETİ GİDERLERİNDEN OLUŞAN FARK ÜCRETLERİNİN

ÖDENMESİNE İLİŞKİN YÖNETMELİK

Vekaletle Kurban Kesim Bedeli Belli Oldu Vekaletle Kurban Kesim Bedeli Belli Oldu

BİRİNCİ BÖLÜM

Başlangıç Hükümleri

Amaç

MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Millî Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı kadrolarında askerlik hizmetini erbaş ve er olarak yapan yükümlülerin genel sağlık sigortalısı sayıldıkları süre içerisinde sağlık hizmeti sunucularından almış oldukları sağlık hizmeti neticesinde; 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 73 üncü maddesi kapsamında ilave ücret olarak değerlendirilmeyen eşdeğer ilaç fark ücreti ve optik fark ücreti, tıbbi cihaz/malzeme için Sosyal Güvenlik Kurumunca karşılanan tutarın üzerindeki fiyat farkları, Sosyal Güvenlik Kurumunca belli adet ve sürelerde karşılanan sağlık hizmetleri için oluşan fark ücretlerinin ilgisine göre Millî Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı (Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığı) bütçesinden karşılanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemektir.

Kapsam

MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik; Millî Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı kadrolarında görevli yükümlü erbaş ve erler ile 25/6/2019 tarihli ve 7179 sayılı Askeralma Kanununun 5 inci maddesinin üçüncü fıkrası kapsamında askerlik hizmetine devam eden erbaş ve erleri (sözleşmeli erbaş ve erler hariç) kapsar.

Dayanak

MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik, 4/1/1961 tarihli ve 211 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanununun 62 nci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar ve kısaltmalar

MADDE 4- (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Askerlik hizmeti: Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 72 nci maddesine göre her Türkün hak ve ödevi olan vatan hizmetinin 7179 sayılı Kanun esaslarına göre yerine getirilmesini,

b) Bakan: Millî Savunma Bakanını,

c) Bakanlık: Millî Savunma Bakanlığını,

ç) Er: İhtiyaçları Devlet tarafından üstlenilen rütbesiz asker kişileri,

d) Erbaş: İhtiyaçları Devlet tarafından üstlenilen onbaşı ve çavuş rütbelerini haiz asker kişileri,

e) Fark ücreti: 5510 sayılı Kanunun 73 üncü maddesi kapsamında ilave ücret olarak değerlendirilmeyen eşdeğer ilaç fark ücreti ve optik fark ücreti, tıbbi cihaz/malzeme için Sosyal Güvenlik Kurumunca karşılanan tutarın üzerindeki fiyat farkları, Sosyal Güvenlik Kurumunca belli adet ve sürelerde karşılanan sağlık hizmetleri için oluşan fark ücretlerini,

f) Ödeme makamı: Millî Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı (Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığı) tarafından belirlenerek yayımlanan harcama birimlerini,

g) SGK: Sosyal Güvenlik Kurumunu,

ğ) SUT: 24/3/2013 tarihli ve 28597 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğini,

h) Yetkili sağlık hizmeti sunucusu: SGK ile sözleşmeli hastane, eczane, optik, medikal ve benzerlerini,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Genel Esaslar

Genel esaslar

MADDE 5- (1) 211 sayılı Kanunun 62 nci maddesi kapsamına giren erbaş ve erlerin yetkili sağlık hizmeti sunucusundan (sadece acil hallerde yetkili özel sağlık kuruluşlarından) almış oldukları hizmet, tedavi ve reçete farklarına ilişkin ödemeler, ilgili ödeme makamlarınca gerçekleştirilir.

(2) Yetkili sağlık hizmeti sunucuları tarafından verilen hizmet, tedavi ve reçeteler hakkında 5510 sayılı Kanun ve SUT kapsamında öncelikle eş değer ilaç ve hizmetler üzerinden düzenleme yapılır.

(3) Eş değer ilaç farkına ve tıbbi malzeme farkına ilişkin ödeme esasları şunlardır:

a) Ayakta tedavilerde reçete edilen ilaçlardan/sarf malzemelerden, SGK ödeme listesinde bulunan SUT’ta karşılığı olan ilaç ve tıbbi sarf malzemelerinden çıkan fark eşdeğer ilaç ve sarf malzeme bedelinin %30 (otuz)’unu geçemez.

b) Gözlük ve diğer optik malzemelerine ilişkin SUT kapsamında ödenen tutarın %50 (elli)’si oranında fark ödemesi yapılır.

c) 12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamında olan tedaviler için aynı Kanunun 21 inci maddesinin üçüncü fıkrası gereği işlem teşkil edilir.

 (4) Ödeme usul ve esasları, Millî Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı (Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı) tarafından müştereken belirlenerek ilgili birimlere duyurulur.

Yetki ve sorumluluklar

MADDE 6- (1) Bu Yönetmeliğin uygulanması sürecinde ortaya çıkabilecek tereddütleri gidermeye ve bu kapsamda usul ve esasları belirlemeye ilgili Bakanlıkların görüşü üzerine Bakanlık yetkilidir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Son Hükümler

Yürürlük

MADDE 7- (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 8- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Millî Savunma Bakanı yürütür.