Sosyal Güvenlik

Evlenme ödeneği nedir? Kimlere verilir?

Yetim kız çocuklarına verilen evlenme ödeneği, hangi koşullar sağlandığı takdirde verilir? Yetim kız çocukları evlenince yetim aylıkları kesilir mi? İşte merak edilen soruların yanıtı!

Abone Ol

Anne ya da babasından dolayı yetim aylığı alan kız çocuklarının evlenmeleri halinde bu aylıkları kesilmektedir. Bu durumda yetim aylığı kesilen kızların evlenme ödeneği adı altında bir ödeme yapılmaktadır. Evlenme ödeneği halkın dilinde çeyiz parası evlenmeleri nedeniyle gelir veya aylıklarının kesilmesi gereken kız çocuklarına yapılan ödemelerdir. 

EVLENME ÖDENEĞİ NE KADARDIR?

Evlenmeleri ve sosyal güvenlik kurumundan talepte bulunmaları halinde almakta oldukları aylık veya gelirlerin 2 yıllık toplam tutarı yani 24 katı bir defaya mahsus olmak üzere yetim kız çocuklarına peşin olarak ödenir. 

Hak sahibi kız çocuğu hem ölüm aylığı hem ölüm geliri alıyor ise her ikisinin ayrı ayrı 2 yıllık tutarı ödenek olarak ödenir. Örnek verecek olursak 2.000 TL yetin aylığı alan kız çocuğuna evlenmesi durumunda 48.000 TL evlenme ödeneği peşin olarak ödenir.