Soma ilçesindeki Fernas Maden'de 6 işçinin sendikaya üye olduğu gerekçesiyle işten çıkarılmasına karşı başlayan eylemler 10 gündür devam ediyor. Bağımsız Maden-İş Sendikası Başkanı Gökay Çakır, madendeki müdürün işçilerin haklarını görmediğini ve yolu kapattıklarını belirterek, işçi haklarının alınana kadar burada olacaklarını söyledi. Çakır, "Madendeki müdürün egosunu tatmin etmek için işçilerin haklarını görmüyorlar, yolu kapatıyorlar. Bizi gözaltına alacaklar, alsınlar 24 saat buradayız. 48 saat buradayız, gerekirse bir ay buradayız. Bu işçi hakkının alıncaya kadar buradayız" dedi.

Bugün Bağımsız Maden-İş Sendikası çağrısıyla toplanan madenci aileleri, Fernas Madencilik önüne yürümek isterken engelle karşılaştı. İşçilerin ailelerinin yürüyüşü, Manisa Valiliği'nin kararı neticesinde jandarma tarafından izin verilmedi.

Maden işçileri kararlı: Kazanmadan Ankara'dan ayrılmayacağız Maden işçileri kararlı: Kazanmadan Ankara'dan ayrılmayacağız

YASAL OLMAYAN ŞEKİLDE TELEFONUMU ELİMDEN ALDILAR

Bağımsız Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Gökay Çakır, geçtiğimiz günlerde gözaltına alındığını, salıverildikten sonra ise telefonun geri verilmediğini belirterek işçilerin telefon numaralarına ulaşamamaktan yakındı. Üyeleriyle istişare yapamadığını belirten Çakır, yaşananları şöyle anlattı:

"Fernas Madencilik şirketinden 6 arkadaşımızın çıkışının verilmesinin nedeni sendika üyeliği. Bu arkadaşlarımızın Anayasa'nın 51'inci maddesini kullandığı için Bağımsız Maden İş Sendikası'na üye olmuş arkadaşlar. Şu anda da 220 üyemiz var. 6 arkadaşımız işten atıldıktan sonra bütün arkadaşları da şunu söylediler; 'Sendikal sebepten işten atılamaz. Biz bu kardeşlerimize destek çıkacağız' dediler. Şu anda da desteklerine devam ediyorlar. Bağımsız Maden İş Sendikası olarak 10 günden beri eylemdeyiz. 10 günde iki kere gözaltına alındım. Bir gün kaldım. Ondan sonra 70 kişi yine gözaltına alınmıştık. Geçenlerde de üç işçi ben ve bir örgütlenme uzmanımız iki gece iki gündüz nezarette kaldık. Pazar günü salındım, salınmamın sebebi de yasalara baktıklarında savcı da hakim de bir suç bulamadı. Suç teşkil eden bir şey olmadığını söylediler. Ama benim telefonuma engel oldular. Bağımsız Maden-İş Sendikası Genel Başkanıyım ben. Benim o telefonumu da 5 bin işçinin telefon numarası var, istişare yaptığım telefon numaraları var. Benim şu anda yasal olmayan bir şekilde telefonumu elimden aldılar. Burada bir avuç arkadaş Bağımsız Maden-İş Sendikası'nı nasıl kapatırız diye çalışıyorlar. Ben şu an telefonum olmadığı için hiçbir işçiyle istişare yapamıyorum. Türkiye'nin dört bir yanında benim üyem var. Ama şu anda benim telefonum yok. Üç günde keyfi nezarette kaldım. Nezarette kalmakta sıkıntı yok. Ben Bağımsız Maden-İş Sendikası'nın Genel Başkanıyım. Sıkıntı yok. Benim genel başkanım 8 bin işçinin Soma'da tazminatını alacağım diye hayatından oldu. Trafik kazasında hayatını kaybetti. Ben de bu yüzden diyorum ki ki beni 3 günde yatırsalar, 5 senede yatırsalar, 3 ayda yatırsalar benim için nezarette yatmak, cezaevinde yatmak, işçi sınıf için mücadele etmek onurdur, gururdur.

GEREKİRSE BİR AY BURADAYIZ

Çakır, yürüyüşün engellenmesine yönelik ise, "Devletimizin askeri yolu kapattı, bu yol kara yoludur. Orman yolu değildir, 5 tane köy var burada. Ama madendeki müdürün egosunu tatmin etmek için işçilerin haklarını görmüyorlar, yolu kapatıyorlar. Bizi gözaltına alacaklar, alsınlar 24 saat buradayız. 48 saat buradayız gerekirse bir ay buradayız. Bu işçi hakkının alıncaya kadar buradayız" dedi.