Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan alınan bilgilere göre, Vergi Denetim Kurulu (VDK), Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in talimatı doğrultusunda vergi adaletini artırmak ve kayıt dışı ekonomiyle mücadele etmek amacıyla, lüks araç sahiplerinin gelirlerini ve vergi beyanlarını incelemeye başladı. Bu adımın amacı, harcamalarına uygun vergi beyan etmeyen mükellefleri tespit etmek ve vergi adaletsizliğini önlemek...

Lüks segmentinde bulunan 7.885 araç üzerinde yapılan çalışmalar sonucunda, gelir beyanı olmayan veya şirket ortaklığı bulunmayan veya bulunmasına rağmen kar dağıtımı yapmayan mükellefler belirlendi. Bu araçların 2022, 2023 ve 2024 model Porsche, Bentley, Ferrari, Lotus, Maserati, Mercedes (Maybach, G, S) ve BMW (740, I7) markalarına ait olduğu tespit edildi.

Bu çalışmaların öncelikli hedef kitlesi, kayıt dışı gelirleriyle lüks araç alan mükellefleri. Yapılan incelemelerde, yaklaşık 3 bin aracın gerçek kişilere kayıtlı olduğu ve bu kişilerden 2 bininin 7 bin şirkette ortaklık payına sahip olduğu belirlendi. Ayrıca, bu ortaklıklardan sadece 300'ünün 2022 ve 2023 yıllarında kar dağıttığı tespit edildi. İncelenen 780 aracın ise mükellef olmayan kişilere kayıtlı olduğu ve bu kişilerin hiçbir gelir kaynağı olmadığı belirlendi. Lüks araç sahiplerinden sadece 150'sinin gelir mükellefiyeti bulunduğu ve bunlardan 100'ünün karının da 1 milyon liranın altında olduğu ortaya çıktı.

1 aylık enflasyon farkı ne kadar oldu? 1 aylık enflasyon farkı ne kadar oldu?

İNCELEMELR YAYGINLAŞACAK

Vergi denetçileri, lüks araçların gelir kaynağını belirleyerek vergilendirilmesini sağlayacaklar. Yasal olmayan gelirlerle ilgili kara para araştırmaları da yapılacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı, bu tür incelemeleri risk analiz birimlerinin yeni bulguları doğrultusunda genişleterek devam ettirecek.