GENEL İŞ SENDİKASI ÜYE SAYISI KAÇ
Bakanlığın son verilerine göre sendikanını toplam da 140 bin 844 üyesi bulunuyor.
GENEL İŞ SENDİKASI BAŞKANI KİM?
REMZİ ÇALIŞKAN
1964 yılında Şanlıurfa ili Bozova ilçesinde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Şanlıurfa’da tamamladı. 1983 yılında Atatürk Üniversitesi Matematik Bölümündeki öğrenimini yarıda bırakarak Şanlıurfa Belediyesinde işçi olarak çalışmaya başladı. 1998’de DİSK/Genel-İş Sendikası’nın Şanlıurfa Şubesi Olağan Genel Kurulu’nda Şube Başkanlığına seçildi. İki dönem Şube Başkanlığı yaptıktan sonra 2003 yılında Diyarbakır Bölge Şube Başkanlığına, 17-18 Ocak 2004 tarihinde yapılan 13. Olağan Genel Kurulumuzda ise Genel Yönetim Kurulu Üyeliğine seçilerek Eğitim Daire Başkanlığı görevi yaptı. 5-6 Ağustos 2006 tarihinde yapılan Olağanüstü Genel Kurul’da Genel Yönetim Kurulu Üyeliğine yeniden seçilerek tekrar Eğitim Daire Başkanı oldu. 28 Temmuz 2007’de Genel Başkanımız Mahmut Seren’in vefatı üzerine 05.09.2007 tarihinde Genel Yönetim Kurulu tarafından Örgütlenme Daire Başkanlığı görevine getirildi. 18-20 Ocak 2008 tarihinde yapılan 14. Olağan Genel Kurul’da da Genel Yönetim Kurulu üyeliğine seçilip; yapılan görev dağılımında Örgütlenme Daire Başkanı oldu. 26-27 Kasım 2011 tarihinde yapılan 15. Olağan Genel Kurul’da Genel Yönetim Kurulu Üyeliğine tekrar seçildi ve yapılan yeni görev dağılımıyla Örgütlenme Daire Başkanlığı görevine devam etti. 30 Haziran 2013 tarihinde yapılan Olağanüstü Genel Kurul’un ardından ise Sendikamızın Genel Sekreteri oldu. 9 Mart 2014 tarihinde yapılan Olağanüstü Genel Kurul’da, Yönetim Kurulu Üyeliğine tekrar seçilen ve yeniden Genel Sekreter olan Çalışkan, 17-18 Ekim 2015 tarihinde yapılan 16. Olağan Genel Kurul’da Sendikamızın Genel Başkanı oldu. Daha sonra 23-24-25 Ağustos 2019 tarihinde yapılan 17. Olağan Genel Kurul’da yeniden Sendikamızın Genel Başkanı seçilen Remzi Çalışkan, son olarak 18-19 Ağustos 2023’te gerçekleşen DİSK/Genel-İş Sendikası 18. Genel Kurulu’nda tekrar Sendikamızın Genel Başkanlığına seçilmiştir. Evli ve dört çocuk babasıdır.
GENEL İŞ SENDİKASI NE ZAMAN KURULDU?
Türkiye Genel Hizmetler İşçileri Sendikası
Sendikamız, 22 Nisan 1962’de genel işler işkolunda faaliyet göstermek üzere İstanbul’da kurulmuş; DİSK, PSI ve EPSU üyesi bir işçi sendikasıdır. Sendikamızın kurucuları Abdullah Baştürk, Mustafa Sığan, Cemil Uludağ, Cemil Altan, Mustafa Kuruçeşme ve Bekir Büyükcan’dır.
Kurulduktan kısa bir süre sonra Türk-İş üyesi olan sendikamız ilk Genel Kurulunu 15-16 Kasım 1962’de yaptı. Genel kurula 8 bin 354 üyeyi temsilen 93 delege katıldı. Bu toplantıda Genel Başkanlığa Abdullah Baştürk, Genel Başkan Vekilliğine Ertan Andaş ile Mustafa Sığan, Genel Sekreterliğe Hasan Okyar ve Mali Sekreterliğe Hasan Togay seçilmiştir.
Kuruluşunun ardından, 274 sayılı Sendikalar Kanunu ile 275 sayılı Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle birlikte sendikamız hızlı bir şekilde örgütlenme ve toplu iş sözleşmesi çalışmalarına başlamıştır. Örgütleme çalışmalarına ağırlık verdiği bu dönemde 25 Kasım 1965’te gerçekleştirilen 2. Genel Kurulda üye sayısı 3 kat artmış ve yapılan seçimler sonucunda Yürütme Kurulu üyeliklerinde bir değişiklik olmamıştır.
Sendikanın ilk etkili eylemlerinden biri Türkiye emek tarihi açısından bir ilk olan Çorum Belediye işçilerinin “uzun yürüyüşü”dür. Çorum yürüyüşü, Çorum Belediyesi tarafından işten çıkarılan 54 işçinin uzun soluklu hak arama eylemidir. 27 Temmuz 1966’da başlattıkları yürüyüşle 54 işçi çıplak ayakla 34 gün ve 730 km yürümüştür. Çorum Belediyesi tarafından işten çıkarılan Genel-İş üyesi 54 temizlik işçisi; Çorum’dan Ankara’ya, Ankara’dan İstanbul’a kadar çıplak ayakla yürüdü. Genel-İş için önemli ve sembolik anlamı büyük olan yürüyüşle ilgili bir de bildiri yayımlandı. Bildiride, “yürüyüş sırasında yaşamını yitirecek işçiler olması durumunda işçilerimiz öldükleri yere gömülecek ve adlarına sendika şehidi anıtı dikilecek, ölümlerine sebep olanlar ise tarih önünde daima işçi düşmanları olarak anılacaktır” ifadelerine yer verildi.
28 Ağustos 1966’da İstanbul’da son bulan Çorum yürüyüşü işçilerin sesini duyurmasında etkili oldu. Türk-İş yönetiminin girişimiyle dönemin Hükümeti sürece dâhil edildi ve Başbakan Süleyman Demirel ve Çalışma Bakanı Ali Nail Erdem bir görüşme gerçekleştirdi. Çorum Belediyesi ile bir protokol imzalandı ve sigorta kollarına göre işten çıkarılan 54 işçi işe geri alındı.