Haber-Sen'in posta emekçilerinin yaşadığı hak ihlallerine dikkat çeken açıklaması, Türkiye'deki işçi hakları mücadelesinin önemli bir kesitini oluşturuyor. Haber-Sen Ankara 2 No’lu Şube Başkanı Yaşar Polat'ın vurguladığı güvencesiz çalışma, düşük ücretler ve kadrolu personel eksikliği gibi sorunlar, sadece posta sektöründe değil, kamu hizmetlerinin birçok alanında yaygınlaşan bir tablo.

Polat, “Her geçen gün alım gücü düşen PTT emekçilerinin maaşlarına ek zam yapılmalı, ücretler yoksulluk sınırının üstüne çıkarılmalıdır. Nüfus ve yüz ölçümü dikkate alınarak yeterli sayıda güvenceli ve kadrolu personel alımı yapılmalıdır” dedi.

BÜTÇENİN YÜZDE 70'İ DOLAYLI VERGİ

Haber-Sen Ankara 2 No'lu Şube Başkanı Yaşar Polat, Çankaya Posta Dağıtım Merkezi önünde yaptığı açıklamada, posta emekçilerinin yaşadığı hak ihlallerini gündeme getirdi. Polat, artan yaşam pahalılığı karşısında emekçilerin giderek yoksullaştığını, güvencesiz çalışma koşullarının yaygınlaştığını ve vergide adaletsizliğin hüküm sürdüğünü belirtti.

Polat, “Bütçenin yüzde 70’i dolaylı vergilerden oluşmaktadır. Çok kazanandan çok, az kazandan az vergi alınarak vergide adalet sağlanmalıdır. AKP iktidara geldiği 2002 yıllında işçi ve emekçilerin bütçedeki payı yüzde 34 iken, 2024 yılı bütçesinde bu oran yüzde 28’ e gerilemiştir. Güvencesiz ve kuralsız çalıştırma, esnek çalıştırma, performansa dayalı çalıştırma, sözleşmeli çalıştırma kamunun bütün alanlarında hâkim çalışma biçimi haline gelmiştir” dedi.

1 milyon kişiden sadece 100 bin'i sendikalı! 1 milyon kişiden sadece 100 bin'i sendikalı!

Polat, posta emekçilerinin taleplerini şöyle sıraladı: İHS'li çalışmaya son verilmeli, İHS'li emekçiler kadroya geçirilmelidir. Performans esnek çalışmaya derhal son verilmelidir. PTT emekçilerinin maaşlarına ek zam yapılmalı, ücretler yoksulluk sınırının üstüne çıkarılmalıdır. PTT emekçilerine insanca bir yaşam için skala ayarlaması yapılmalıdır. PTT Yönetimi, emekçilerin talebi dışında iş yeri ve cihet değişikliği yapmamalıdır. Yeterli sayıda güvenceli ve kadrolu personel alımı yapılmalı, liyakatsiz atamalara son verilmelidir.