Çalışma Hayatı

HAK-İŞ Başkanı Arslan, Şiddet ve Taciz Sözleşmesinin onaylanmasını istedi

HAK-İŞ Başkanı Arslan, kadına şiddet sarmalından kurtulmanın yolunun kadın-erkek birlikte mücadele etmekten geçtiğini ifade eden Arslan, ILO'nun C190 sayılı Şiddet ve Taciz Sözleşmesi’nin Türkiye tarafından onaylanmasını talep etti.

Abone Ol

Arslan, “ILO C190, kadın erkek bütün çalışanların hem taciz hem de şiddete karşı korunması için önemli bir sözleşmedir. Bu sözleşmenin hayata geçirilmesi konusunda HAK-İŞ olarak liderlik yapmakta ve öncülük etmekteyiz. Konfederasyonumuz başta olmak üzere pek çok sendikamız şiddete sıfır tolerans belgesini imzalayarak Türkiye'de yeni bir çığır açtı” dedi.

HAK-İŞ Konfederasyonu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında, ülke genelinde meydanlara çıkarak kadına yönelik şiddete karşı güçlü bir duruş sergiledi.

81 ilde yapılan eylemlerle Filistin ve Gazzeli kadınlar başta olmak üzere tüm dünyada zulme, şiddete, kadın cinayetlerine, istismara ve eşitsizliğe ve son verilmesi talep edildi.

Ankara’da gerçekleştirilen eylemde Genel Başkan Arslan başkanlığındaki heyet, "Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü" kapsamında Ankara Ticaret Odası (ATO) Congresium Fuar ve Kongre Merkezi önünde toplanarak, ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'ne yürüdü.

Yürüyüşün ardından basın açıklaması yapan HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, hem Filistin’de kadınların yaşadığı şiddeti göz önüne sermek hem de Türkiye’de kadına yönelik şiddetle mücadelede yeni bir alan açmak için harekete geçtiklerini dile getirdi.

ARSLAN, ŞİDDETLE MÜCADELEDE ERKEKLERİN İNİSİYATİF ALMASINI İSTEDİ

Kadına şiddet konusunun sadece kadınların sorunu olmadığını söyleyen Arslan, “Bu sorun hepimizin sorunudur. Bu yüzden biz kadına yönelik şiddetle mücadele gününde kadına yönelik şiddete karşı erkeklerin daha fazla inisiyatif almasını arzu ediyoruz ve bunu destekliyoruz. Bu yüzden HAK-İŞ’li erkekler olarak kadına yönelik şiddetle mücadelenin esas öznesi bizleriz. Kadına yönelik şiddetin mağdurları kadınlar ama şiddeti yapanlar ise büyük ölçüde erkeklerdir. O zaman erkekler olarak bu konuda önce kendimizi, sonra teşkilatlarımızı ve milletimizi bu konuda uyarmamız gerekiyor” diye konuştu.

‘ÇALIŞANLARIN ŞİDDET VE TACİZE KARŞI KORUNDUĞU YENİ BİR ANLAYIŞI GELİŞTİRİYORUZ’

Kadına karşı şiddetle mücadelede ILO’nun C190 sayılı Şiddet ve Taciz Sözleşmesi’nin Türkiye tarafından onaylanmasının önemli bir aşama olacağına işaret eden Arslan, “Biz bu sözleşmenin onaylanmasını istiyoruz. Çünkü bu sözleşme bütün dünyada ve ülkemizde bütün çalışanların hem taciz hem de şiddete karşı korunması adına önemli bir sözleşmedir. Bu sözleşmenin hayata geçirilmesi konusunda HAK-İŞ olarak liderlik yapmakta ve öncülük etmekteyiz. Biz bunu toplu sözleşmelerle hayata geçirmek için çaba içerisindeyiz. HAK-İŞ’e bağlı sendikalarımız bu konuda yaptığı çalışmaları toplu sözleşmelere ekleyerek, kadına yönelik şiddetle birlikte bütün şiddet türlerine ve tacizlere karşı çalışanların korunduğu yeni bir anlayışı hep birlikte gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.

SİYONİST İSRAİL’İ DESTEKLEYEN ABD PROTESTO EDİLDİ

25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Gününü farklı bir formata dönüştürdüklerini ifade eden Arslan, “Hem dünyanın gözü önünde yaşanan Filistin'deki katliamlara dikkat çekmek hem de ülkemizde kadına yönelik şiddetle mücadelede yeni bir alan açmak için farklı formatımızla buradayız. Siyonist İsrail’in Filistin'de 1 yıldan fazladır devam eden katliamlarının en büyük destekçisi ve bu katliamları adeta seyreden, seyretmekle kalmayıp silahlarıyla her türlü desteğiyle bu katillerin yanında yer alan emperyalist Amerika'yı bir kez daha güçlü bir şekilde protesto etmek, lanetlemek için buradayız” dedi.

FİLİSTİN’DEKİ ŞİDDETE SESSİZ KALAN ULUSLARARASI ÖRGÜTLER KINANDI

Gazze ve Filistin’de 400 gündür Siyonist Devlet İsrail tarafından katliam uygulandığını ve bu katliamların en büyük mağdurlarının kadın ve çocuklar olduğunu belirten Arslan, “Yazıklar olsun uluslararası topluma, yazıklar olsun Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne, yazıklar olsun Arap Birliği'ne, yazıklar olsun Avrupa Birliği'ne, yazıklar olsun İslam İşbirliği Teşkilatı'na, bu uluslararası kuruluşların ne yazık ki sadece konuşup sadece temennilerde bulunduğu bir katliamlar dönemini yaşıyoruz. İnsanlık adına utanıyoruz” dedi.

Arslan, 124 ülkeden çıkan sesin savaşın sonu olması temennisinde bulundu.

Konuşmaların ardından HAK-İŞ Ankara İl Başkanı Duran Çiçek tarafından 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Kaşı Uluslararası Mücadele Günü Deklarasyonu okundu. Deklerasyon, 81 ilde gerçekleştirilen eylemlerde de bu yıl erkekler tarafından okundu.